Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att jobba inom vården är väldigt kul tycker jag”, säger 15-åriga Hanna Haglund. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Bemanningskris avvärjd i Eda: ”Vänt på varenda sten”

Uppdaterad
Publicerad

I hela Värmland har kommunerna kämpat med att få ihop sommarbemanningen inom äldreomsorgen, men metoderna och framgångarna varierar. Eda kommun har lyckats bättre än tidigare år tack vare en ny strategi.

En tidigare insats med start redan i höstas och en dedikerad sommararbetsgrupp. Det är receptet för en bättre sommarbemanning inom vården i Eda kommun.

Mindre stress

Gruppen bildades för att strukturera rekryteringsprocessen och förbättra marknadsföringen, och flera åtgärder har vidtagits för att kunna få ihop sommarschemat.

– Vi har verkligen vänt på varenda sten för att se hur vi kan göra det bättre, säger Jeanette Widsjön, områdeschef på bemanningscentralen i Eda.

Trots att kommunen fortfarande saknar täckning för ett tjugotal arbetspass, upplever chefer som SVT talat med mindre stress och press jämfört med tidigare somrar.

Inget semesteravtal

Eda kommun har bestämt att inte erbjuda de fast anställda att sälja sina semesterveckor. Istället har kommunen, för att locka fler vikarier, infört en bonus på 1 000 kronor per vecka för dem som arbetar sex veckor eller mer.

Starta klippet och hör mer om på vilket sätt Eda har lyckats förbättra sin sommarbemanning i år.

Sommarbemanningen i Värmlands kommuner

SVT Värmland har skickat frågor om sommarbemanningen inom vården till alla kommuner i länet, bland annat om de fortfarande saknar vikarier för undersköterskor och vårdbiträden och om de har erbjudit någon extra bonus, antingen till fast anställda eller vikarier. Nedan finns deras svar sammanfattade:

Arvika: Saknas fortfarande några sommarvikarier (en handfull) men det är bättre än förra året. Erbjudit sommarbonus för de som säljer semestervecka, 12 000 kronor per vecka.

Eda: Bättre rekrytering än tidigare år. Saknas täckning för cirka 20 arbetspass. Bonus erbjuds till vikarier.

Filipstad: Saknar fortfarande några vikarier vissa veckor. Ordinarie personal får 6 000 kr per vecka om man flyttar på semestern. Vikarier som tar jobb i Lesjöfors erbjuds extra ersättning i lön samt reseersättning.

Forshaga: Rekryteringen startades tidigare i år. Tillräckligt många sommarvikarier rekryterade genom tidig start och samarbete. Inga bonusar erbjudna.

Grums: Rekrytering av semestervikarier pågår, särskilt tufft har det varit för hemtjänsten. Befintlig personal går in och gör något extra pass vilket medför mer- eller övertid. Har inte erbjudit någon att sälja sin semester för bonus.

Hagfors: Erbjuder bonus till vikarier och ersättning för flytt av semester för fast personal. Korttidsrekryteringen pågår hela sommaren.

Hammarö: Bra söktryck, några få vikarier saknas. Ingen semesterförsäljning behövd.

Karlstad: Lyckad vikarieanskaffning genom tidig annonsering. Inga extra åtgärder behövdes.

Kil: Lyckats rekrytera vikarier. Svårast att rekrytera har det varit inom hemtjänsten och personlig assistans. Ingen semesterförsäljning erbjuden.

Kristinehamn: Lättare att rekrytera i år med hjälp av bonusar till vikarier. Har haft en särskild arbetsgrupp som jobbat med rekrytering. Alla schemarader täckta.

Munkfors: Saknar vikarier till enstaka turer. klarar bemanningen, även om det är skört. Inga extra ersättningar erbjudna.

Storfors: Bemanningen löst efter intensiv rekrytering. Några enstaka pass kvar att lösa. Inga bonusar erbjudna.

Sunne: Saknas ett antal turer under sommaren främst i hemtjänsten. Har erbjudit sommarbonus till sommarvikarier och bonus för flytt av semester till ordinarie personal.

Säffle: Fattas vikarier. Löser bemanningen genom att flytta resurser och rekrytera kontinuerligt. Ingen semesterförsäljning erbjuden.

Torsby: Positivt läge med framgångsrik kontinuerlig planering. Sommarbonus erbjuds till vikarier.

Årjäng: Svårt att få vikarier, sårbar bemanning. Möjlighet till semesterflytt för fast personal finns men har inte nyttjats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.