Den lätt sluttande åkern i Höje låg nyharvad på torsdagsmorgonen men det dröjde inte förrän den började trampas av jordiga stövlar och fyllas av sättpotatis.
– Man får lära sig hur man gör samtidigt som man får gratis potatis, säger Alma Molin som är en av dem som deltar i det lokala potatisuppropet.
Marken upplåts gratis
Åkern som blir till potatisland upplåts gratis av en privatperson och det är ingen som tar betalt för vare sig arbete eller sättpotatis.
– Det är ju för att alla ska kunna vara med. Det är ingen som ska tjäna något på det här för det är en mänsklig rättighet att kunna få mat, säger Marika Möller som är en av initiativtagarna bakom odlingen i Höje.
Höja beredskapen
Men Potatisuppropet är mer än så. Det handlar i grunden om att öka självförsörjningsgraden av livsmedel för att stå bättre rustade inför en kris.
I videon ovan förklarar Marika Möller hur en satsning på gemensam odling kan stärka krisberedskapen.
VAD ÄR POTATISUPPROPET?
Våren 2020 startade omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn uppropet för att öka matberedskapen i Gävleborg.
Organisationerna som står bakom potatisuppropet är länsstyrelsen Gävleborg, föreningen MatVärden, Lantbrukarnas riksförbund Gävleborg (LRF), Studieförbundet Vuxenskolan, Arbetarnas bildningsförbund (ABF), Slowfood Gästrikland, Centrum för flexibelt lärande (CFL) samt Wij trädgårdar i Ockelbo.
Sedan starten har Potatisuppropet spritt sig och finns nu på ett flertal platser i Sverige.