Mölnbacka ungdomshem fick tidigare i veckan skarp kritik av Cecilia Kjellgren som är en av landets ledande experter på frågor som rör sexualbrott som begås av eller mot barn och unga. Kritiken gick ut på att Mölnbacka ungdomshem tagit emot en 16-årig pojke som dömts för flera fall av sexuella övergrepp mot barn samt barnpornografibrott, detta trots att ungdomshemmet inte är specialiserat på att vårda unga sexbrottslingar.
– Jag tycker det är allvarligt för man hjälper inte ungdomen på rätt sätt. Dessutom finns det en risk för att ungdomar som är placerade tillsammans med en tonåring eller ett barn som begått övergrepp riskerar att utsättas, sade Cecilia Kjellgren då.
Placeringen granskas inte
Men placeringen av den sexbrottsdömde 16-åringen på Mölnbacka kommer inte att granskas av ansvarig myndighet. På Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar man att det inte är ett aktuellt ärende.
– Personen är utskriven. Vårt uppdrag är att se på hur det ser ut i dag, säger Magnus Lagerqvist på IVO.
Uppgifterna om att en sexbrottsdömd ungdom placerats på ett ungdomshem utan specialkompetens kan dock komma att ligga till grund för vad IVO väljer att granska i de kommande årliga granskningar som görs inom ramen för den så kallade frekvenstillsynen.
– Generellt kan man säga att om man får sådan här information så tar vi med oss det som ett underlag inför kommande inspektioner, säger Magnus Lagerqvist.
Skyldiga göra lämplighetsbedömning
Det som då kan bli föremål för granskning är de lämplighetsbedömningar som varje ungdomshem är skyldigt att göra innan man beslutar om att ta emot ett barn eller ungdom på hemmet.
– Det är jätteviktigt att ansvarig kommun och det aktuella hemmet tar reda på bakomliggande behov hos den som placeras men också undersöker om vården kan ske under säkra och trygga förhållanden och om placeringen kan ha negativ påverkan. Det gäller både för den som ska placeras och för de som redan är placerade på hemmet, säger Magnus Lagerqvist.