Den flera gånger stölddrabbade bonden Mikael Mårgård tycker det är ”lite uschligt” med villkorlig dom för den dömda tjuven. Foto: SVT

Stölddrabbade bonden: ”Lite uschligt med villkorlig dom”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som stal från Mikael Mårgård i början av april dömdes i tisdags till villkorlig dom och skadestånd för den stulna dieseln och en krossad bilruta.

– Det var en förväntad dom, säger assistentåklagare Rasmus Johannesson på åklagarmyndigheten.

Mannen erkände brottet rakt av, men eftersom det inte fanns några uppgifter om mannen varit straffad tidigare så räckte domen inte till ett fängelsestraff. Istället blev det en villkorlig dom som innebär att mannen nu har en prövotid på två år. Om han begår ett nytt brott under den tiden så kommer han troligen bli dömd till fängelse.

– Han måste iaktta skötsamhet och försörja sig efter förmåga enligt lagen, säger Rasmus Johannesson.

Normalt ingår dagsböter när en person får villkorlig dom men eftersom mannen var häktad i en månad innan förhandlingen fick han inte det.

Får han stanna i Sverige?

– Han, som alla andra EU-medborgare får vara här i tre månader. Jag ansåg inte att jag kunde yrka på utvisning eftersom det var första gången han blev straffad, säger Rasmus Johannesson.

Vad sa den tilltalade?

– Han erkände och sa att han behövde dieseln och verktygen. Det verkade inte så genomtänkt utan mer som om han ramlat på fastigheten, säger Rasmus Johannesson.

Krävs mer för fängelsestraff

För att bli dömd till fängelse så krävs det att brottet som begåtts når upp till ett år eller mer för fängelsenivå, att det är ett återfallsbrott eller ett så kallat artbrott, att brottet har ett artvärde. Ett artbrott är ett mer allvarligt brott som exempelvis grovt rattfylleri.

– När det gäller stöld finns inget artvärde förutom för ficktjuvar. För vanliga stölder som i villor eller ladugårdar som i det här fallet finns det inget artvärde. Brottet är på fängelsenivå men eftersom han inte är straffad tidigare och att det inte finns något artvärde så får han inget fängelsestraff.

Lite ”uschligt” med villkorlig dom

Att mannen blev dömd till villkorlig dom och att betala skadestånd, men inget dagsböter tycker Mikael Mårgård är dåligt.

– Det är lite uschligt med en villkorlig dom kan jag tycka. Jag tycker väl han borde fått dagsböter men då hade det ju varit frågan om han hade kunnat betala. De vet väl vad de gör men det verkar ju inte vara så farligt att stjäla om man åker fast första gången för då händer det ingenting. Nu går han ju i princip fri, säger han.

Beloppet som beräknades ha blivit stulet vid den senaste stölden på Mårön Gård beräknades upp till 26 000 kronor. Rasmus Johannesson yrkade på cirka 7000 i skadestånd men på grund av oenighet om hur mycket diesel som tagits blev det inte så mycket.

Bad om ursäkt

Mannen bad om ursäkt till dig, hur kändes det?

– Det var väl starkt gjort att be om ursäkt, sen om jag godtog den, ja, jag nickade väl åt honom och tog emot den, det gjorde jag. Jag hoppas att han lärt sig något på detta, säger Mikael Mårgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.