• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Bäckström (C) anser att regeringen behöver redovisa vad stödet ger för effekt. Foto: TT

”Jag är orolig att det är för lite pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade regeringen krisstödet till lantbrukarna efter det extremt torra sommarvädret, totalt får de svenska lantbrukarna 1,2 miljarder kronor.

– Jag är orolig för att det är för lite pengar i relation till de stora värden som gått förlorade, säger riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C).

Även Pål Jonson (M) som är riksdagsledamot på Värmlandsbänken är kritisk till förslaget.

– Jag tror inte att det krispaket som regeringen lagt är tillräckligt kraftfullt. För det första ger man med ena handen och tar med den andra, säger han och fortsätter:

– Den 1 januari 2019 kommer dieselskatten att höjas. Det höjer kostnadsläget ytterligare för svenska lantbrukare och äter upp stora delar av det stöd som man presenterat idag. Det enda raka vore istället att sänka dieselskatten. För det andra står svenska lantbrukare precis som alla andra i Sverige inför ett val. Utgången av valet kommer givetvis att påverka jordbrukspolitiken men lantbrukarna behöver långsiktiga spelregler.

Betalas ut under två år

Stödet är indelade i flera delar och kommer att betalas ut under 2018 och 2019 till lantbrukare och livsmedelsproducenter för bland annat förluster av skördar och för boskapsdjur som tvingats gå till nödslakt.

Patrik Olsson, ordförande på LRF Värmland, menar att krispaketet är en viktig signal om att man menar allvar med att Sverige ska ha en livsmedelsproduktion. Men att det behövs fler pusselbitar.

– Banker måste till exempel också göra sitt – som att kanske låta bönderna få amorteringsfritt på maskiner ett år framåt. På gårdarna måste vi också göra stora anpassningar och ansträngningar. Men vi måste också skapa bättre långsiktiga förutsättningar.

Vad tänker du på då?

– Vi har ju i år fått flera dispenser som att vi till exempel får skörda på våra trädor i år, men vi behöver snarare ett långsiktigt system som gör att bonden kan bruka marken aktivt varje år. Och förutsättningar att själva skapa egna buffertar, säger Patrik Olsson.

”Säsongen är inte klar än”

Pål Jonson (M) menar att jordbrukssektorn har mycket låga marginaler, bland annat på grund av höga skatter – något som gör att man är, enligt Jonson, illa rustad för att hantera sådana här situationer som uppstått på grund av torkan som pågått sedan maj.

– Det handlar om tusentals av Sveriges lantbrukare som riskerar att slås ut. Samtidigt har vi enhälligt antagit en livsmedelsstrategi som säger att produktionen i Sverige ska öka. Det svenska lantbruket behöver kraftfulla åtgärder här och nu, säger Pål Jonson.

Och än är inte säsongen över, påpekar Daniel Bäckström (C).

– Regeringen behöver redovisa vad det här ger för effekt. Är det begränsning per gård blir det ju väldigt lite per djur.

Enligt regeringen kan gårdar få stöd med 150 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.