Krisstödet presenterades på en presskonferens under måndagen av regeringens företrädare: landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och klimatminister Isabella Lövin (Mp).
– Vi presenterar ett nationellt krispaket till Sveriges bönder. Den långvariga torkans effekt på betet orsakar brist på grovfoder till djuren. Och det gör att vi känner en stor oro för den svenska livsmedelsförsörjningen, säger finansministern Magdalena Andersson.
Stödet är indelat i flera delar och kommer betalas ut under 2018 och 2019 till lantbruket och livsmedelsproducenter för bland annat förluster av skördar och för boskapsdjur som tvingats gå till nödslakt.
– Först av allt kommer det kompensera för uteblivna vallskördar, säger Sven-Erik Bucht.
Ett allvarligt hot
Den långa torka som har pågått sedan i maj har slagit hårt mot Sveriges lantbrukares förtsörjning. Det utgör också ett hot på både kort- och lång sikt mot den svenska livsmedelsförsörjningen redogjorde Sven-Erik Bucht.
– Betesmarkerna är brunbrända och det grovfoder som var tänkt ges till djuren till vintern måste användas redan nu. Vi har tidigare varit exportörer av spannmålsfoder, i år kommer vi i stället bli importörer, säger landsbygdsministern som också gick ut med beskedet att slakteriavgiften sänks med 60 miljoner kronor.
Förskott från EU
Han framförde också att han talat med EU om möjligheten att ge lantbrukare ett förskott från unionen på 250 miljoner kronor, ett besked som väntas komma tidigast i september.
– Vi har fått positiva signaler, säger han.
Klimatministern Isabella Lövin talade om vikten att förebygga inför framtidens klimatkriser.
Klimatuppdrag till myndigheter
Enligt henne har regeringen redan gett 32 myndigheter i uppdrag att arbeta med klimatanpassning. Hon poängterade också att årets extremvärme skickar tydliga signaler om att vi måste minska utsläppen.
– Det kommer vara fem till sex grader varmare i slutet av detta århundrade och inte en till två grader som man tidigare har trott, säger hon.