Krisläget för jordbruket gäller inte bara Sverige utan även en lång rad andra EU-länder i framför allt norra Europa. På polskt initiativ väntar därför en genomgång av läget när jordbruksministrarna möts i dag.
Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har dessutom haft en egen sittning med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.
Efteråt tvivlar han dock på om EU kommer att öppna sin krisfond.
– I två tredjedelar av mina frågor så fick jag väldigt tydliga och positiva svar. När det gäller EU-medel var han däremot mycket tveksam, säger Bucht efter mötet med Hogan.
– Vi kommer ju att lämna in en ansökan om det givetvis, men jag tror inte att vi ska ha alltför stora förhoppningar om det. Krisfonderna är väldigt små och har aldrig använts tidigare. Han berättade att budgeten är så oerhört ansträngd nu och kommer att bli än mer ansträngd när brexit träder i kraft och det är signaler som pekar på att vi inte ska ha för stora förhoppningar där, säger Bucht.
Höjd utbetalning
Det som Phil Hogan ändå gav tummen upp för är att exempelvis höja den förtida utbetalningen av lantbruksstödet från 75 procent till 85 procent.
– Det tycker han är klokt och bra. Det skulle också stärka likviditeten avsevärt för de här lantbrukarna, säger Bucht som också fick stöd för tanken att göra olika undantag från EU:s statsstödsregler.
Landsbygdsministern räknar dock inte med några undantag från exempelvis upphandlingsregler och liknande för att till exempel ge kommuner möjlighet att i första hand stödköpa svenska jordbruksprodukter.
– Det tror jag definitivt inte. Vi är en fri marknad och sådana undantag tror jag inte ens att vi kommer att hävda. Sverige är ett stort exportland och tänk om någon skulle hävda att man inte skulle få köpa Volvo-bilar. Det vore inte bra, säger Bucht i Bryssel.
Staten skjuter till
På söndagen meddelade regeringen att det kommer att tas extrapengar ur statskassan för att hjälpa lantbrukarna.
– Det här är ingen nationell kris utan det här är en kris som drabbar många EU-länder. Vår bedömning i regeringen är att vi måste ställa ekonomiska medel till förfogande från statsbudgeten. Det här kommer inte lantbruket att klara själv och det kommer inte att räcka även om man skulle släppa på krisfonderna för de är ändå begränsade, säger Bucht.
Hur mycket extrapengar som kommer att kunna plockas fram återstår fortfarande att räkna ut.
– Det är väldigt svårt att säga i dag. För varje dag som det inte kommer nederbörd så ökar ju krisen och behovet av finansiella insatser. Att säga en siffra i dag som kanske inte håller om en vecka, det vill jag inte göra, säger landsbygdsministern.