Spannmålsåkrarna på Bjelkesta gård i uppländska Örsundsbro är en dyster syn för lantbrukaren Tina Rudolphsson. Hon räknar med att kunna skörda hälften så mycket som ett genomsnittligt år på grund av torkan och värmen.
Hon blickar ut över kornfältet som böljar under den gassande solen.
– Det är flera kala fläckar och där har det dött helt och hållet, säger hon och pekar.
Konsekvenserna – brist på foder, utsäde och livsmedel
Tina Rudolphson är förtroendevald och vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF Mälardalen. Hon har drivit sin gård med en areal på 250 hektar åkermark sedan mitten av 1990-talet. Hon lirkar upp en planta korn ur jorden och räknar axen. Istället för fyra är det bara två som vuxit upp och bildat kärnor. Om kvaliteten kommer att hålla för att kornet ska kunna säljas som råvara till maltwhiskey som planerat återstår att se, men volymen blir långt ifrån tillräcklig.
Havren på åkern bredvid ska gå till barnmat. Plantan hon drar upp ur jorden har två strån med kärnor på. Under mer gynnsamma väderförhållanden hade de kunnat vara åtta.
Konsekvenserna hon ser av torkan är brist på utsäde till nästa år, brist på foder och att även livsmedelsförsörjningen påverkas.
Oroas för sin verksamhet
Är du oroad för din verksamhet?
– Man har inte ekonomi för att få 30-50 procents skörd. Det finns inte, då ska du ha fantastiskt mycket bättre spannmålspriser för att över huvud taget få ihop det. Så spannmålsodlingen mår riktigt dåligt just nu, säger hon.
Vilka åtgärder behövs?
– Jag har dragit igång ett möte med två banker och två handelspartners för spannmål, för att lantbrukare ska kunna prata med varandra och knyta kontakter. Banken kan hjälpa bönder med att till exempel få amorteringsfritt ett år, eller att få extra kredit.
– Jag pratade med en lantbrukare häromdagen som gjort ett provbokslut och kommit fram till att han inte har någon lön året som kommer. Det finns inga pengar sparade att plocka ifrån, då blir lån ett alternativ, eller så blir det konkurs, säger hon.