–Det vågar man väl inte sia om vad som kommer att hända eftersom det är nära att bli katastrof. Foto: SVT

Fem av de värsta somrarna de senaste 100 åren

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med många andra länder i världen är Sverige relativt förskonat från extrem torka – men trots det finns det somrar som svenska bönder nog helst skulle glömma.

För att sätta årets torka i relation har vi tittat på SMHI:s statistik över nederbörd i juni, juli och augusti och sedan har vi djupdykt i SVT:s bandarkiv för att se hur de fem värsta torkåren egentligen såg ut.

1955

Vid ett besök i Stäket 1955 konstaterar jordbruksminister Sam Norup, Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet), att ”kålroten är förkrympt och det inte finns några knölar under potatisstånden”:

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

1959

1959 tvingas jordbrukare Stig Andersson i Rinkaby att börja skörda rekordtidigt:

1975

Våren 1974 är, enligt SMHI, den längsta kända period utan mätbar nederbörd. I Västergötland går det då 65 dagar utan regn. 1975 och 1976 är två av de år som sticker ut i SMHI:s nederbördsstatistik som regnfattiga somrar:

1983

Läget är kritiskt på flera håll i landet 1983, bland annat på Öland där såväl bönodlare som djurägare lider av vattenbristen:

1992

1992 inträffar en försommartorka som enligt SMHI kan vara den svåraste som drabbat Sverige de senaste 100 åren. Torkan kostar lantbruket runt tre miljarder kronor det året, enligt TT. Jordbruksminister Karl Erik Olsson (C) konstaterar att det troligtvis är första gången sedan 1940-talet som Sverige inte blir självförsörjande på spannmål det året:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet