Lars Block är en av få fasta läkare kvar på Gripen. Foto: SVT

”Jag känner mig väldigt orolig”

Publicerad

Vårdcentralen Gripen i Karlstad har idag cirka 19 500 listade patienter. Enligt landstingets egna riktlinjer motsvarar det ett behov av 11 distriktläkare på vårdcentralen. Idag är bara 2,5 tjänster bemannade med fast personal.

Lars Block är en av de fast anställda distriktläkarna på Gripen. Han har jobbat där i många år och trivs bra. Han oroas dock över vad som kommer hända om det blir ett totalt stopp för hyrläkare i Värmland allt för fort.

– Jag känner mig väldigt orolig. För om vi inte skulle ha några hyrläkare här skulle vi vara väldigt få kvar. Patienterna skulle få sämre vård och vi skulle inte kunna ha handledning på samma sätt som nu.  Det skulle vara sämre för rekryteringen och vi skulle gå in i något slags krisläge där vi verkligen skulle få avgränsa oss väldigt mycket och kanske bara skulle kunna ägna oss åt akutverksamhet, säger han.

Han säger att arbetet med att ersätta hyrläkare måste bedrivas på lång sikt. Det handlar, menar han, om att landstinget behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare och kanske även på något sätt premiera de läkare som väljer att stanna kvar inom landstinget länge.

Hoppas på en vändning

På Gripen tycker Lars Block att det görs en hel del för att de fasta läkare som är kvar ska få en bra arbetssituation. Och han har hopp om att fler fasta distriktläkare skall kunna anställas inom en snar framtid i och med att det idag arbetar AT-läkare där som snart är klara med sin utbildning.

– Jag hoppas att det kan vända, men det behövs ett konsekvent arbete på lång sikt för att se till att man täcker upp de här luckorna, att man rekryterar, utbildar och att folk vill stanna kvar.

För de här 2,5 distriktläkartjänsterna av 11, det klarar ni er inte med?

– Det blir väldigt svårt och då är det risk att de här två och en halv blir ännu färre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.