Runt ett bord i Brogårdsgymnasiets kafeteria sitter fem gymnasister och deras lärare i samhällskunskap.
– Vi diskuterar hur vi ska fira Europadagen som är den nionde maj. Då ska de här fem eleverna vara juniorambassadörer. Vi är med i ett program som är ambassadörskola i EU, säger Ann-Sofie Skott, ungdomarnas lärare i samhällskunskap.
Första valet
Fyra av de fem juniorsambassadörerna vid Brogårdsgymnasiet ska rösta i EU-valet. De går i andra och tredje årskursen och det här EU-valet blir deras första deltagande i ett val.
– Vi unga får också många fördelar av EU-gemenskapen. Vi kan t ex få plugga utomlands, säger säger Samira Crnecevic, en av juniorambassadörerna.
Många unga intresserade
Nu planerar de fem juniorambassadörerna tillsammans med sin samhällskunskapslärare för vilka aktiviteter de ska driva fram till valet. Men hur är det då med ungdomarnas intresse för EU-frågor?
– Det är bra intresse. Jag tycker det har ökat och sen märker jag, ju mer man vet om EU desto mer intresserad blir man, fortsätter läraren Ann-Sofie Skott.
”Ett fredsprojekt”
Samira är andra generationens invandrare. Hon har en far som flytt undan kriget i Bosnien och för henne är EU-valet och syftet med EU som ett fredsprojekt extra viktigt.
– Det är det. Pappa har flytt från ett krig. EU är ett bra förebyggande inslag.