De fem juniorambassadörerna planerar tillsammans med sin samhällskunskapslärare vilka aktiviteter de ska driva fram till valet Foto: SVT

Juniorambassadörer hjälper till inför EU-valet

Publicerad

Inför EU-valet den 26 maj har EU-frågorna blivit viktiga i våra skolor. På Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn har man tagit hjälp av fem elever som ska vara juniorambassadörer i EU-undervisningen.

– Vi ska sprida kunskap om EU-valet till andra elever på skolan. Det går bra tycker jag, vi har bedrivit olika projekt till exempel ett källsorteringsprojekt. Vi har också uppmärksammat riksdagsvalet och nu även valet till Europaparlamentet, säger Samira Crnecevic, en av juniorambassadörerna.

Runt ett bord i Brogårdsgymnasiets kafeteria sitter fem gymnasister och deras lärare i samhällskunskap.

– Vi diskuterar hur vi ska fira Europadagen som är den nionde maj. Då ska de här fem eleverna vara juniorambassadörer. Vi är med i ett program som är ambassadörskola i EU, säger Ann-Sofie Skott, ungdomarnas lärare i samhällskunskap.

EU-valet 2019

Första valet

Fyra av de fem juniorsambassadörerna vid Brogårdsgymnasiet ska rösta i EU-valet. De går i andra och tredje årskursen och det här EU-valet blir deras första deltagande i ett val.

– Vi unga får också många fördelar av EU-gemenskapen. Vi kan t ex få plugga utomlands, säger säger Samira Crnecevic, en av juniorambassadörerna.

Många unga intresserade

Nu planerar de fem juniorambassadörerna tillsammans med sin samhällskunskapslärare för vilka aktiviteter de ska driva fram till valet. Men hur är det då med ungdomarnas intresse för EU-frågor?

– Det är bra intresse. Jag tycker det har ökat och sen märker jag, ju mer man vet om EU desto mer intresserad blir man, fortsätter läraren Ann-Sofie Skott.

”Ett fredsprojekt”

Samira är andra generationens invandrare. Hon har en far som flytt undan kriget i Bosnien och för henne är EU-valet och syftet med EU som ett fredsprojekt extra viktigt.

– Det är det. Pappa har flytt från ett krig. EU är ett bra förebyggande inslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet