• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brand på Centralsjukhuset i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal patienter fick evakueras från fyra avdelningar på torsdagsmorgonen. Två byggnadsarbetare har förts till sjukhus med befarade rökskador.

Polisen spärrade av området runt branden, som startade i den nybygda delen av sjukhuset närmast Älvgatan. Det är där landstinget bygger nya operationssalar. Fyra avdelningar evakuerades under räddningsarbetet. 60 patienter på kirurgavdelningen och 45 patienter på medicin fick flyttas till andra avdelningar. Alla operationer har stoppats tillfälligt på kirurgen.

Branden startade i en yttervägg med cellplast. Det säger Hans Berged på räddningstjänsten till Värmlandsnytt.

Brand CSK

– Två personer uppges ha dragit i sig giftig rök, men jag vet i nuläget inte mycket mer, säger Hans Berged.

Acetylengasflaskor flyttades

Det fanns acetylengasflaskor som man befarade kunde ha exploderat, men de flyttades och risken är undanröjd. Ett tjugotal personer från Karlstad och Hammarö räddningstjänst deltog i räddningsinsatsen på torsdagsmorgonen.

– Troligtvis har branden startat i samband med arbetet på utbyggnaden av centralsjukhuset, men det är för tidigt att säga exakt vad som orsakade branden, säger Lars Wendel, informationsansvarig på räddningstjänsten i Karlstad.

Bygget står stilla

Vid halv tio-tiden på morgonen var branden i stort sett släckt, men enligt SVT:s reporter på plats pyr det fortfarande på vissa ställen. Morgan Palmqvist på räddningstjänsten i Karlstad berättar att bygget står stilla och det är oklart när det kan tas upp igen.

Kritik mot sent larm

Efter branden har det kommit kritik från personal på sjukhuset för att det dröjde drygt en halvtimme innan de fick information på landstingets intranät om händelsen.

Istället fick många anställda uppgifter från media och det ledde till ett hög belastning för landstingets växel.

Sjukhusintendent Jan Söderholm menar ändå att evakueringen och informationsarbetet har fungerat och att det viktigaste är man lämnar rätt information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand CSK

Mer i ämnet