Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Annika Byrde/TT

Karantän kvar för Sverigeresor till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Personer som reser från Sverige till Norge måste fortsättningsvis sitta i karantän. Norge lättar dock på restriktionerna för norrmän som vill resa till Europa från och med den 15 juli.

Men Sverige undantas från lättnaderna. Och Gotland stryks från listan på områden i Norden som inte kräver karantän vid hemkomsten.

Personer som reser från Sverige till Norge måste fortsättningsvis sitta i karantän, även de som har besökt Gotland till skillnad från tidigare, meddelar Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens.

I praktiken betyder det att norrmän har kunnat resa fritt till Gotland och alla andra länder i Norden under de senaste två veckorna. FHI (norska folkhälsomyndigheten) kommer i dag med en uppdaterad bedömning som visar att smittoläget i Gotland inte längre uppfyller kriterierna. Det betyder att alla resor till Sverige medför karantän vid hemkomst till Norge, säger Solberg.

Coronapandemin

Ny lista senast 15 juli

Beskedet lämnades tillsammans med uppdaterade regler för norrmän som vill resa utanför landet. Från och med den 15 juli avskaffas kravet på tio dygns karantän för personer som reser in från EES- och Schengenområdet, om smittoläget tillåter det, enligt Solberg.

Folkehelseinstituttet ska innan dess ta fram en lista på länder som kommer att vara föremål för reserestriktioner även efter den 15 juli.

Gotland stryks som resmål

Sedan den 15 juni kan norska turister resa till de övriga nordiska länderna, dock bara till områden där smittoläget anses vara acceptabelt. Gotland fanns tidigare med på listan, men regionen har nu alltså strukits. Till alla andra länder avråder norska UD från icke nödvändiga resor.

Norge har drabbats betydligt lindrigare än Sverige av coronapandemin. Hittills har landet registrerat omkring 8 700 bekräftade fall och runt 250 döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet