Foto: SVT

Karlstads kommun stoppar placeringar på kritiserade ungdomshemmet Mölnbacka

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken från Inspektionen för vård och omsorg har Karlstads kommun stoppat alla placeringar på Mölnbacka ungdomshem. Och det kan bli ett permanent stopp om inte institutionen kan visa att de kan komma tillrätta med det våld och de integritetskränkningar som förekommit.

Det var i början av maj i år som Inspektionen för vård och omsorg slog fast att Mölnbacka ungdomshem använder olagliga tvångs- och begränsningsåtgärder, att de inte utreder händelser i enlighet med lagstiftningen och att de inte följer tillståndet för att bedriva verksamheten.

– Varje ungdom vill vi ju väl och vi har de här platserna, som vi betalar för, för att de ska utvecklas och ha det bra. Så vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Per-Inge Lidén (MP) som är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.

”Höll hårt och lade ner en”

Tidigare boende på Mölnbacka vittnar om att det som ungdomshemmet nu kritiseras för inte är något nytt. Våld, otillåtna rums- och kroppsvisiteringar och kränkande bemötande ska ha varit en del av vardagen på ungdomshemmet redan 2013.

– Jag upplevde att manlig personal var väldigt sexuella i sitt språk och det var hotfullt. Vi skulle få åka till en stuga i skogen om vi inte skötte oss och de tog tag i en och var våldsamma på det sättet, höll hårt och lade ner en, berättar ”Lisa” som bodde på Mölnbacka ungdomshem i omgångar mellan 2013 och 2015.

I vilka situationer kunde det bli så?

– Det kunde bli så i fall man inte lyssnade på vad de ville att man skulle göra och vid tillfällen när man ville gå därifrån. Man hade rätt att gå därifrån men de höll fast en.

23 miljoner kronor för placeringar

Samtliga Värmlands kommuner har avtal med Mölnbacka ungdomshem om placering av ungdomar. Varje dygn kostar mellan 4 162 och 4 742 kronor. Bara Karlstad har de senaste fem åren betalat närmare 23 miljoner kronor för placeringar på det kritiserade ungdomshemmet.

– Vi ser allvarligt på den kritiken och måste lyssna på den. Det gör att vi följer upp det här och vill se hur Mölnbacka svarar på kritiken. Därför har vi inga placerade på Mölnbacka just nu, säger Per-Inge Lidén (MP).

Vad krävs för att Mölnbacka ska kunna återupprätta förtroendet?

– Det krävs ju att de går till botten med sin verksamhet, att de levererar trovärdiga svar och också visar på hur man vill utveckla verksamheten framåt, säger Per-Inge Lidén (MP).

Ungdomshemmets föreståndare, som också är en av ägarna, vill i nuläget inte kommentera kritiken mot boendet utan hänvisar till det svar som Inspektionen för vård och omsorg kommer att få i början av juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.