Karlstads stadsbibliotek nekar EU-migranter att låna böcker. Enligt bibliotekschefen görs detta för att de saknar en fast adress – något andra bibliotek har särskilda rutiner för. Foto: TT

Karlstads bibliotek nekar EU-migranter att låna böcker

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads stadsbibliotek har satt ihop en lista över EU-migranter och romer – en lista som bland annat används för att begränsa lånekorten de får av biblioteket.

Exempelvis får de inte låna böcker, rapporterar Dagens nyheter på måndagskvällen.

Anledningen är, enligt bibliotekets chef Åsa Hansen, att EU-migranterna saknar en hemadress och att biblioteket då inte har någonstans att skicka räkningar för försenade böcker. Men i bibliotekslagen står att alla, inte bara alla invånare, har rätt att låna böcker från biblioteken.

– Ja, och hos oss står det att man måste ha en hemadress, säger Åsa Hansen till dn.se, och förklarar vidare att EU-migranterna har full tillgång till datorer och annat väl inne på biblioteket.

Men enligt dn.se, som varit i kontakt med en uppgiftslämnare, gör Karlstadsbiblioteket skillnad på exempelvis EU-migranter och andra som saknar en hemadress. Asylsökande som inte har personnummer får låna böcker. Att man gör den här skillnaden beror enligt Hansen på att EU-migranterna har svårt att göra sig förstådda.

– Det är en grupp som vi får lägga lite extra hjälp på. Vi har svårt att förstå varandra med språket. De kan inte prata eller skriva, säger hon till dn.se.

När det gäller den enligt DN upprättade listan menar Åsa Hansen att det inte rör sig om någon registrering.

Det hela kritiseras i DN-texten av Johanna Westeson, jurist på Amnesty.

– Det är mycket uppseendeväckande att man samlat en utpekad grupp människor i särskilt register. Bara det i sig är ett klart tecken på diskriminering, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.