– Vad håller de på med, hur mycket ska de köpa in? De känns som om de inte säger sanningen, som om de mörkar. Vi vill veta vad som händer, säger Tommy Karlsson, som är ordförande i vägsamfälligheten på området.
– Får man säga att det är för djävligt? I så fall gör jag det, säger han.
Hittills har Karlstads kommun under sommaren köpt två av byggnaderna som står på arrenderad mark och ett tredje köp är på gång.
Sammanlagt är kostnaderna närmare 2,5 miljoner kronor – trots att kommunen redan äger marken.
– Kommunen jobbar med att ta fram en vision där man vill utveckla Skutberget, man vill få in fler verksamheter, därför gör vi det här nu. Vi ser på vilka arrenden som är till försäljning och så köper vi tillbaks dem helt enkelt, säger Fredrik Nilsson, avdelningschef på kommunens markenhet.
Ingen plan
Han säger att marken kan komma att behövas för att bygga vägar och cykelvägar och dra vatten och avlopp till Skutberget. Men mer exakt hur den ska användas finns ingen plan för.
Ni lägger fler miljoner på fastigheter som ni inte riktigt vet vad ni ska använda till, hur tycker du det låter?
– Jag förstår att det kan låta som om det är mycket pengar men vi köper ju fastigheter hela tiden, just nu är det de här på Skutberget. Det är så det fungerar i den kommunala världen, vi måste köpa för att kunna utveckla stan.
”Behöver inte fråga grannarna”
Enligt Fredrik Nilsson har kommunen ingen skyldighet att informera grannar om uppköpen.
– De fastboende är ju inte de som blir berörda egentligen utan nu är vi på vår egen mark och det är de vi hanterar just nu.
Finns det inget ansvar att informera då?
– Nej, vi behöver inte fråga grannarna om vi får köpa tillbaka vårt arrende, det finns ingen sådan lagstiftning.