Karlstads kommunledning sitter idag i ett kontorshus i centrala Karlstad. Men om det skulle bli en kris måste ledningen flytta till ett säkrare ställe.
Och sådana ledningsplatser håller nu på att byggas upp också i tre andra värmländska kommuner.
– Det är också viktigt att personalen är förberedd och utbildad för andra ledningslokaler, säger Niklas Andrén, som är enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Och att de regelbundet övar på lokalen och den teknik som finns där.
MSB täcker upp till 50 procent av kostnaderna
MSB bistår med kunskap och lämnar bidrag som täcker upp till 50 procent av kostnaderna, i övrigt får kommunerna bekosta de nya ledningsplatserna själva.
I videon hör du Linda Larsson och Niklas Andrén berätta mer om den nya ledningsplatsen i Karlstad och varför de är nödvändiga.
Ledningsplatser
De som bedriver samhällsviktig verksamhet (kommuner, räddningstjänster och myndigheter) ska kunna leda den egna verksamheten och samverka med andra aktörer i vardagen, när det sker samhällsstörningar och vid höjd beredskap och krig.
En del i detta är de så kallade ledningsplatserna som är fysiskt anpassade lokaler i lämplig skyddsnivå. De ska även ha uthålliga tekniska försörjningssystem med hög tillförlitlighet, robusta system för informationsdelning och en utbildad och övad organisation för drift och förvaltning.
Exempel på åtgärder som genomförs:
• Reservkraft inklusive avbrottsfri kraft
• Robusthetshöjande åtgärder i lokaler för it-system
• Fysiska skyddsåtgärder för verksamhetskritiska lokaler
• Redundanta kommunikationsvägar
• AV-system för informationsdelning
Källa: MSB