Beatriz Nordström, tjejjourssamordnare på Alla kvinnors hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Första tecken på våld kan lätt misstas för kärlek” – i klippet berättar tjejjourssamordnaren Beatriz Nordström om verkligheten hon får möta på Alla kvinnors hus. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Karlstads tjejjour vittnar om det ökade våldet bland unga: ”Förövarna finns överallt”

Publicerad

30-åriga Beatriz Nordström har arbetat på Karlstads tjejjour i åtta års tid och möter många våldsutsatta unga tjejer i sin vardag.

Hon ser en kraftig ökning av våld i ungas parrelationer – och berättar att de första våldstecknen ofta misstas för kärlek.

Våldet utövas i många olika former, men vanligast är det psykiska våldet som också sker bakom skärmarna i allt större utsträckning efter pandemin.

– Förövarna är experter på att hitta det som gör ondast hos var och en av oss.

Spred kunskap under internationella kvinnodagen

SVT träffar Beatriz i Mitt i City där Karlstads kvinnojour och tjejjour har ställt upp en monter under veckan – för att sprida kunskap i samband med internationella kvinnodagen.

Enligt Beatriz är det bästa man kan göra som anhörig eller medmänniska att ha tålamod och låta den utsatta hantera det i sin egen takt, även fast det är frustrerande att stå bredvid och se på när någon blir skadad.

– Fokusera inte på att förövaren är en idiot och att hon måste anmäla och lämna, utan fokusera på henne och hur hon mår, betonar Beatriz.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ÄR UTSATT FÖR VÅLD

Karlstads Tjejjour: 072-746 67 61

Karlstads Kvinnojour: 054-18 30 34

Brottsofferjouren Värmland: 054-18 28 88, 0550-12 220

Samtalsakuten: 054- 540 11 00

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Värmlands Mansforum: 054- 15 20 85

Krismottagning för män: 054- 540 11 10

Källa: Karlstads universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.