Tredelad bild: En man som står utomhus iklädd vintermössa och dunjacka, en man inomhus med hatt och kappa, en kvinna inne i en butik  i Karlstad centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gratis parkering och fler mindre butiker är några av förslagen på hur centrum ska kunna utvecklas. Hör fler tankar i klippet. Foto: SVT

Karlstadsbor om hur centrum i Karlstad ska kunna utvecklas

Publicerad

Den ekonomiska utvecklingen i Karlstads centrum halkar efter andra citykärnor i jämförbara kommuner, enligt en ny rapport.

– Fler billigare parkeringar i centrum, säger en butiksägare i Karlstad.

– Mer torghandel, säger en annan.

I klippet hörs några röster från Karlstadsbor om hur de vill se utvecklingen av Karlstads centrum.

Vad tror du skulle kunna få Karlstad centrum att utvecklas?

Thomas • Bergvik och Välsviken har grattis parkering. Inför detsamma i Karlstad centrum. P-skiva max 1 timme.

Maria • Gratis parkering

Håkan J • 1. Om man inte vill ha biltrafik i centrum, gratis parkeringar strax utanför city och med skyttelbussar (el) som man åker gratis med in till kärnan, likt Arlanda parkeringen.

2. Vi ska ju gå över till eldrivna fordon i framtiden som det ser ut nu, varför då försvåra för biltrafik i centrum? Tänk om, tänk rätt och tänk framåt om det verkligen är både bra miljö och ett levande centrum vi vill ha.

EM • Gratis parkering, lekplatser och grönytor för barn. Mer torghandel. I nuläget är det för dyrt och jobbigt att åka in till stan.

Daniel • Jag är student i Karlstad men är uppvuxen i Stockholm. Eftersom jag har bil handlar jag alltid på antingen välsviken eller bergvik. Detta beror enbart pga parkeringsmöjligheterna.

Kurt • De är inte jämförbara.
Arvika tätort har färre invånare än Skoghalls tätort. Askersund tätort är ca hälften så stort som Forshaga tätort.

TNH • Enkelt: parkeringsskiva som gäller 2 timmar, fungerar bl à i Arvika och Askersund

Annelie • Bygg inte ut köpcentrum utanför centrum för att behålla handel och kunder i centrum.

Mano • Finns det så mycket rika folk i k_stad det kostar med nya lägenheter? Bara undrar

Karin • Att handla och vara i centrum kostar massor i både tid och pengar. Man får köa in i centrum, sen får man leta dyr och ofta osmidig parkering och sedan köa ut stan igen…. Tycker de är väldigt synd att man försvårar att ha ett levande centrum i ett län där många är beroende av att kunna ta bilen. Alla vill och kan inte bo i centrum, men många skulle nog mer än gärna vara och handla där om man gjorde de smidigt att ta sig till och från och om man kunde parkera gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.