Två personer står i en skogsområde omgiven av höstfärger. Den ena personen pekar på ett papper eller en karta, medan den andra håller en mikrofon med SVT:s logotyp. Bakgrunden består av träd och grönska som indikerar en utomhusintervju eller rapportering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns för jävligt”. I videon hör du Erika Bergkvists reaktion på att en solkraftspark planeras att byggas bredvid hennes hus. Foto: SVT

Kritik mot ny solkraftspark i Karlstad: ”Känns för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

På ett område stort som 190 fotbollsplaner planeras ett bygge av en solkraftspark strax utanför Karlstad. Det gör att mer förnyelsebar energi kan tillverkas – men det innebär också att Erika Bergkvist blir granne med 136 solpaneler.

– Det känns för jävligt, säger hon.

I juli inkom en anmälan till länsstyrelsen från företaget RES, Renewable Norden AB. De vill bygga en 96 hektar stor solkraftspark som ska kunna försörja över 4 000 hushåll med el. Anders Westlund, vd på Lillerudsgymnasiet som äger marken där solcellerna planerar byggas, ser positivt på det.

– Det är jättepositivt att vara med och bidra till förnyelsebar el, säger Anders Westlund.

Men det är inte alla som ser positivt på bygget av solcellerna. Erika Bergkvists hus ligger drygt 60 meter från området där solcellerna planeras att byggas. Byggs solcellerna där försvinner hennes promenadstråk, dessutom riskerar motorvägsljuden att låta högre när skogen avverkas under bygget, menar hon.

– Jag tycker absolut det är viktigt med förnyelsebar energi, men inte på bekostnad av mitt mående, säger hon.

Vill att solcellerna byggs längre bort

Bygget med parken planeras som tidigast att dra igång 2026. Nu hoppas Erika Bergkvist att RES, företaget bakom bygget, kan tänka sig att ändra ritningen av solcellsområdet så att solcellerna inte hamnar så nära hennes hus. Enligt utvecklingschefen Johan Roger är det här något de tar hänsyn till.

– Vi tänker att vi ska anpassa parkens utseende så att det får så lite påverkan som möjligt på fastigheter runt omkring, kanske till och med på ett sånt sätt att det inte syns från deras egna fastigheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.