Ingemar Thorstensson står på en åker i Mellerud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingemar Thorstensson kommer arrendera ut 60 hektar av sin mark till företaget som vill bygga en solcellspark på platsen. Lönsamheten för solceller är bättre än för spannmålsodling som var alternativet. Foto: SVT

Mjölkbonde i Mellerud vill byta spannmålsodling – mot solcellspark

Uppdaterad
Publicerad

Här planeras en solcellspark – stor nog att försörja hela kommunen med el.

För markägaren Ingemar Thorstensson var omställningen av jordbruksmark inte självklar.

– Det verkar som att marknaden betalar mer för elen än för min spannmål, säger han.

Strax söder om Mellerud har fem markägare gått samman. De ska arrendera ut 180 hektar mark till företaget Solkompaniet AB som på platsen vill bygga vad som skulle bli en av västsveriges största solcellsparker, något som Melleruds Nyheter var först att berätta om.

Parken, Mellerud Örsberg, skulle bli runt 146 hektar stor, vara uppdelad på tre områden och beräknas ha en årsproduktion på 144 000 MWh. Förbrukningen för hela Melleruds kommun, med sina drygt 9000 invånare, ligger på 158 000 MWh.

Förtaget: Optimala elförutsättningar

Merparten av den tilltänkta ytan är idag jordbruksmark. För att solcellsparken ska få byggas på den typen av mark sätts särskilda krav i miljöbalken. Camilla Kylin, projektledare, betonar att man fortfarande är i ett tidigt skede men anser att platsen är väl lämpad.

– Det är så många olika faktorer som spelar in. Elförutsättningarna här är optimala och vi har fått god kontakt med markägarna och det naturvärdena på platsen är låga.

Positivt för lantbrukare

Ingemar Thorstensson är en av de markägare som nu arrenderar ut en del av sin mark. Han känner sig allt mer säker på att det är rätt väg att gå. Dels för att vara en del av den gröna omställningen, dels för att få en bättre ekonomi i företaget. Arrendet ger bättre betalt än alternativet som var spannmålsodling.

– Om jag kan få ett ben till av mina produktionsgrenar som kan stötta den primära produktionen, som är mjölkproduktion, så är det positivt inför framtiden.

Om allt går enligt planen blir det byggstart under 2027 och någon gång under 2028-2029 kan den var klar.

Planerna har under sommaren varit ute på samråd ligger nu hos länsstyrelsen för beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.