Till vänster den nybyggda padelhallen i Lysekil, till höger SVT:s reporter Lisa Johansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om padelhallen och kommunala bolaget i Lysekil. Kritik har riktats mot att en chef i bolaget ska ha suttit på dubbla stolar. Susanne Malm, vd för Leva i Lysekil, ser det inte som ett problem. Foto: Elin Schwartz/SVT

Kommunala bolaget i Lysekil byggde solceller på egna chefens padelhall

Uppdaterad
Publicerad

Först tog han fram avtalet i sin roll som chef på det kommunala bolaget. Som delägare i padelhallen undertecknade han det som kund.

– Jag ser det inte som ett bekymmer, säger Susanne Malm, vd för Leva i Lysekil.

En solcellsanläggning för 750 000 kronor sitter numera på taket till padelhallen i Munkedal. Installation, drift och underhåll har bekostats av det kommunala bolaget Leva i grannkommunen Lysekil.

En av padelhallens delägare är chef på det kommunala bolaget och ingick även i den arbetsgrupp som tog fram villkoren för affären – som är den första i sitt slag för bolaget.

Padelhallens enda kostnad är den el till fast pris man förbinder sig att köpa i 14 år, därefter får man ta över solcellsanläggningen. Utan någon extra kostnad. 

”Ser det inte som ett bekymmer”

Susanne Malm, vd på Leva Lysekil, säger att det här var ett pilotprojekt för avtalsformen PPA, Power purchase agreement (se faktaruta), där man ville undersöka möjligheten att hyra ut solceller till företag utanför kommunen.

Padelhallen uppfyllde kravlistan och att bolagschefen satt som delägare såg man som en fördel, då det skulle underlätta kommunikationen. Inga andra företag övervägdes eller tillfrågades. 

Hade ni några tankar kring att samma person som ingick i projektgruppen också fanns på en inflytelserik post i padelfastigheten? 

– Vi har inte resonerat utifrån det perspektivet. Det handlar om 15 personer som äger den här fastigheten, så jag ser inte det som ett bekymmer, säger Susanne Malm. 

Karolina Samuelsson, kommundirektör i Lysekil har beställt två utredningar. Foto: Lisa Johansson

Affären utreds

Affären slöts i juni 2022. Först i oktober 2023 blev den känd för Lysekils kommunledning, efter ett anonymt mejl till en av kommunstyrelsens ledamöter. Något som Lysekilsposten var först med att berätta.

I mejlet redogör avsändarna för detaljer de anser visar att bolagschefen suttit på dubbla stolar och handlat i eget intresse.

Lysekils kommun har efter detta tillsatt externa granskningar av konceptet PPA och av det aktuella avtalet. Den första är färdigställd och man inväntar nu den andra.

– Om allt skulle vara sant som står så finns ju en personlig vinning, säger Lysekils kommundirektör Karolina Samuelsson.

SVT har varit i kontakt med chefen, som hänvisat alla frågor till vd Susanne Malm.

Fakta: Avtalsformen PPA

PPA, Power purchase agreement, innebär att Leva Lysekil bygger en solcellsanläggning som företaget förbinder sig att köpa el från under en förutbestämd tid framöver.

När avtalet går ut kan företaget välja att ta över anläggningen utan extra kostnad.

Avtalet med padelfastigheten i Munkedal var det första att slutas, Lysekils kommun blev andra kund. Ytterligare 12 företag har visat intresse, men inga fler avtal har tecknats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.