Den utredning av affärskonceptet PPA som beställdes av styrelsen för Leva är nu färdigställd. Foto: Lisa Johansson

Extern utredning av affärsmodellen PPA genomförd

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av affärskonceptet PPA är färdigställd. Utredarna ser att vidare undersökningar krävs för att helt utesluta individuellt riktat stöd.

– Vi ska fördjupa oss kring detta, säger Bo Gustafsson (LP) styrelseordförande.

Efter att affären mellan det kommunala bolaget Leva i Lysekil och padelhallen blev känd inleddes två externa granskningar. En med fokus på det aktuella avtalet och en med större tyngd på affärskonceptet Power purchase agreement, PPA. Den sistnämnda har nu hunnit bli färdig. 

Bo Gustafsson (LP), styrelseordförande för Leva, anser att den bekräftar att affärskonceptet är giltigt. 

– Den skapade ingen oro för oss. Sedan kan ju alla svar tolkas, så man får läsa den noggrant, men jag tycker den var bra, säger han. 

Vidare undersökning krävs

Utredningen konstaterar däremot att det krävs vidare undersökning om marknadspriser och andra villkor på PPA-marknaden för att helt säkerställa att avtalet med padelhallen inte bryter mot reglerna om individuellt riktat stöd. 

– Vi kommer göra vår bedömning utifrån detta på styrelsemötet. Vi ska se var gränserna går och fördjupa oss kring detta, säger Bo Gustafsson. 

Utredarna ser inget hinder för att avtalet slutits i en angränsande kommun, i detta fall Munkedal.

Lärdomar att dra för Lysekil

Arbetet med att teckna nya PPA-avtal har pausats sedan granskningen inleddes. Bo Gustafsson säger att styrelsen inom kort sannolikt kommer fatta beslut om att återuppta arbetet. 

Samtidigt anser han att de har lärdomar att dra. 

– I alla sammanhang borde vi varit tydligare från början i allt vad vi gjort. 

Fakta: Avtalsformen PPA

PPA, Power purchase agreement, innebär att Leva Lysekil bygger en solcellsanläggning som företaget förbinder sig att köpa el från under en förutbestämd tid framöver.

När avtalet går ut kan företaget välja att ta över anläggningen utan extra kostnad.

Avtalet med padelfastigheten i Munkedal var det första att slutas, Lysekils kommun blev andra kund. Ytterligare 12 företag har visat intresse, men inga fler avtal har tecknats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.