Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Voxlin på Hyresgästföreningen i Karlstad berätta om hur de ser på KBAB:s förslag på hyreshöjningen. Foto: SVT

KBAB ger utdelning till kommunen på 40 miljoner – men vill samtidigt höja hyrorna kraftigt

Publicerad

Kommunägda bostadsbolaget, Karlstads bostads AB, som nu vill höja hyrorna kraftigt, har redovisat stora plusresultat de senaste åren och också gett utdelning till Karlstads kommun. Senast 40 miljoner kronor.

Nu kräver Hyresgästföreningen att avkastningskravet från bolaget till kommunen tas bort för att hålla nere hyrorna.

– Vi har uppvaktat politiken om det här. Det är fruktansvärt, säger Henrik Voxlin, Hyresgästföreningen i Karlstad.

Vill höja hyrorna kraftigt

För samtidigt vill nu bostadsbolaget höja hyrorna. I ett yrkande kräver man hyreshöjningar på i genomsnitt 10,6 procent.

– Fullständigt orimligt, säger Henrik Voxlin.

Tomas Riste (S) som är ordförande i KBAB säger att bolaget kommer att redovisa sämre resultat än tidigare år och att 10,6 procent speglar de kostnadsökningar som man haft.

– Ökade driftskostnader, högre ränta, stort underhållsbehov.

Rimligt anser kommunalrådet

Anders Tallgren (S), som är kommunalråd och ordförande i Karlstad stadshus som ansvarar för de kommunala bolagen, säger att det är rimligt att en del av de pengar som Karlstadsborna investerat i bostadsbolaget går tillbaka till Karlstadsbornas verksamhet. Men att det inte är bestämt om eller hur mycket utdelning KBAB ska ge till Karlstads kommun på 2023 års resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.