• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jaktbeslut upprör – tolv vargar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket beslutade på torsdagen att ge tillstånd för jakt på 30 vargar i bland annat Värmlands län, i februari nästa år.

I Värmland handlar det om jakt i två revir på maximalt tolv vargar totalt. Exakt vilka reviren blir är inte klart.

– Jag tror att de har satt den siffran för att ge marginal, så att man kan få bort alla individer per revir, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig Länsstyrelsen i Värmland.

Vargar

Hur säkerställer ni att det inte blir någon av dem genetiskt värdefulla vargarna som skjuts?

– Dels så vill vi vänta in analyssvar, så att vi vet att det är samma par i reviren som det var förra året och att det inte har tillkommit någon ny som kanske är genetiskt värdefull. Och dels så får man ta till lite säkerhetsmarginal till grannrevir där vi vet att det finns sådana individer.

När Värmlandsnytt pratar med Gunnar Glöersen, som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, sent på torsdagskvällen är han rejält besviken och starkt kritisk till beslutet.

– Det finns inte en chans att vi närmar oss riksdagens mål och när jaktperioden bara sträcker sig från den 1-15 februari finns det inte en chans att vi lyckas skjuta ens de här, säger han.

– Det här kommer inte att minska koncentrationen, inte ens nästan. Nu kommer det att finnas minst lika många vargar nästa vinter, om inte fler, fortsätter han.

Jakt viktigt inslag

Naturvårdsverket skriver att det finns ett behov av att minska koncentrationen av varg och pekar på att vargstammen, som nu omfattar cirka 400 djur, fortsatt att växa. Verket hänvisar till att riksdagen nyligen antog regeringens rovdjursproposition där jakt utgör att viktigt inslag.

– Naturvårdsverket vill bidra till att öka toleransen för varg och andra rovdjur. Vi arbetar med olika åtgärder som kan bidra till att minska negativa konsekvenser av rovdjur. Vi gör bedömningen att en kontrollerad jakt som minskar koncentration av varg är ett sådant exempel, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Beslutet kommer att överklagas

Naturskyddsföreningen, WWF och Svenska Rovdjursföreningen kommer att överklaga och kräva att Förvaltningsrätten inhiberar beslutet.

– Nu får vi resultatet av att regeringen väljer konfrontation istället för samarbete i rovdjursfrågan. Vi kommer snarast att överklaga beslutet eftersom det strider mot både Sveriges och EU:s lagstiftning. Den svenska vargstammen är fortfarande hotad av inavel och vem som helst kan förstå att läget inte blir bättre av att man skjuter 30 vargar och rensar hela revir, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Utifrån Vargkommitténs förslag hade regeringen en unik chans att uppnå samförstånd i en fråga som återkommande river upp starka känslor. Det är beklagligt att regeringen medvetet undergräver hela EU-lagstiftningen som ska skydda hotade arter, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

–  Det finns ingen seriös forskning som visar att den svenska vargstammen har uppnått gynnsam bevarandestatus och därför faller Naturvårdsverkets underlag för beslutet. EU-kommissionen har tidigarte haft starka invändningar mot kvaliteten på det vetenskapliga underlag som man nu använder för att motivera vargjakten, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet