Tommy Herrgård och Marie Bergqvist skrattar och förbereder maten på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns tyvärr många dåliga åsikter som vi vill ändra på” – hör hur kockarna Tommy Herrgård och Marie Bergqvist vill bryta normen om dålig skolmat. Foto: Marcus Borgler/privat

Kockarna i Karlstad visar upp skolmaten på sociala medier – för att bryta normen

Publicerad

Tommy Herrgård började publicera videor på skolmaten på sociala medier – för att inspirera eleverna och andra skolor om att det går att laga bra skolmat.

Nu har han och kollegan Marie Bergqvist över en miljon visningar på sina filmer.

Att skolmaten är dålig har länge varit ett hett diskussionsämne för många gymnasie- och skolelever. Sedan augusti 2023 har kockarna Tommy Herrgård och Marie Bergqvist försökt bryta den normen genom att publicera videor på Sundsta-Älvkullegymnasiets skolmat.

– Skolmaten är alltid ett hett ämne som ständigt diskuteras. Det finns tyvärr många dåliga åsikter som vi vill ändra på. Sen kan vi inte få alla att tycka om allt, säger Tommy.

Kommunikation med eleverna

Hela köket på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad har en ständig kommunikation med eleverna på skolan, för att höra vad de tycker om och inte. Marie Bergqvist menar på att de ständigt jobbar med att erbjuda den bästa lösningen för eleverna.

– Tycker de om någon rätt lite extra så kommer den tillbaka igen, men vi försöker även lära de att testa nya rätter genom att experimentera lite, säger hon.

Inspirerar andra

Deras videor har nu över en miljon visningar på deras sociala medier. Syftet är enligt Tommy och Marie att inspirera andra skolor. De vill också visa eleverna och allmänheten att det går att laga bra och god skolmat som uppskattas av eleverna.

Se i klippet ovan hur kockarna ska ändra elevernas åsikt om skolmaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.