En delad bild som visar två personer som intervjuas utomhus. Den vänstra personen står framför en äldre träbyggnad, medan den högra personen är del av en grönskande miljö med ett hus i bakgrunden. Båda håller mikrofoner med SVT:s logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sverigedemokraten kallar styret för en diktatur i klippet. Foto: SVT

Konflikt om kontroversiellt revisorsförslag i Eda – SD: ”Liknar mer en diktatur”

Publicerad

Inför valet 2022 avgick Sjukvårdspartiets Hans Nilsson från alla politiska uppdrag efter att SVT avslöjade att han anlitat svart arbetskraft.

På onsdagen skulle Nilsson väljas till ett nytt förtroendeuppdrag – kommunrevisor i Eda kommun. Av Sverigedemokraterna. Men majoriteten gick emot och föreslog en annan kandidat.

– Det liknar mer en diktatur, rasade SD:s Stefan Nilsson i talarstolen.

Ett mandat av fem i Eda kommuns revision är Sverigedemokraternas. Eftersom SD inte har tillräckligt med kandidater så valde man den förra mandatperioden att föreslå en kandidat från ett annat oppositionsparti.

– Förra valet gav vi platsen till Socialdemokraterna, nu gav vi den platsen till ett annat oppositionsparti. Sjukvårdspartiet tackade ja och föreslog Hans Nilsson, sade Stefan Nilsson (SD) till SVT när det stod klart att Hans Nilsson (SiV) var på väg att göra comeback på en förtroendemannapost.

”Liknar mer en diktatur”

På onsdagskvällen skulle revisorsvalet genomföras i Eda kommunfullmäktige. Men valberedningens och SD:s förslag Hans Nilsson blev inte det enda förslaget. Majoriteten föreslog ett eget namn, Leif-Åke Glennberg, som inte är partibunden.

Det fick SD:s Stefan Nilsson att reagera.

– Praxis i svenska kommuner är att oppositionen är i majoritet. Röstar ni igenom det här har majoriteten fyra av fem revisorer. Revisionen blir värdelös. Det får en att undra om majoriteten har något att dölja, dundrade Nilsson från talarstolen, och fortsatte:

– Som ni styr Eda kommun liknar det mer en diktatur!

”Bisarrt uttalande”

Kommunalrådet Hanna Andersson (M), håller inte med om SD:s kritik.

Inte alls.

– Jag tycker att det är ett bisarrt uttalande. Man far med överord i en fråga som inte ens är avgjord än, säger Hanna Andersson (M) till SVT.

Hans Nilssons bakgrund kan ha spelat roll, tror Hanna Andersson (M), varför det kom upp en motkandidat.

– Det är en omstridd person utifrån det som kom fram under valrörelsen, men jag vill ändå inte recensera hans eventuella duglighet som eventuell revisor.

Efter segdragna diskussioner valde man att bordlägga omröstningen av revisorsvalet till i oktober.

I inslaget ovan utvecklar Stefan Nilsson (SD) kritiken och Hanna Andersson (M) svarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.