Foto: TT

Konsumentverket varnar för fidget spinners

Uppdaterad
Publicerad

”Fidget spinners” är en fluga i tiden. Men Konsumentverket varnar nu för den populära leksaken.

– Olyckor har skett utomlands, säger utredaren Lena Bergman Bokvist.

Den snurrande leksaken ”fidget spinner” har blivit en stor trend bland barn och unga i vårt avlånga land. Så stor att vissa skolor fått förbjuda leksaken under skoltid. 

”En anstormning”

Karlstadbaserade Konsumentverket går nu ut med en varning för riskerna med den nya trendgrejen.

– Både vi och tullen har sett att det kommer in väldigt många spinners till Sverige utan CE-märke. Bara senaste dagarna har vi stoppat 45.000 spinners – det är en anstormning, berättar Lena Bergman Bokvist som är utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

LÄS MER: Snurrande leksak säljer slut i butikerna

Hon berättar att verket just nu jobbar med ett 30-tal ärenden om spinners vilket är ovanligt många kring en enskild produkt.

– Det är därför vi vill gå ut med lite tips till föräldrar som ska köpa leksaken till sina barn och till företag som tänker sig att importera produkten.

Tips att tänka på

Tipsen är framförallt tre stycken varav det första handlar om att se till att produkten är CE-märkt.

– Då vet man att leksaken är godkänd, att den får säljas och så har man som förälder har koll på kemikalieinnehållet, säger Lena Bergman Bokvist.

De två andra råden är att se till att leksaken, som innehåller smådelar, inte ges till barn under tre år och att batteriet som finns i vissa av leksakerna, inte går att pilla loss.

– I Sverige känner jag inte till att några olyckor har skett men utomlands har det skett olyckor, både med smådelar och med batterier.

Att tänka på som förälder

* Ge inte spinners till småbarn under tre år

* Se till att batterierna inte trillar ut

* Välj CE-märkt

Att tänka på som företagare

* Se till att produkten uppfyller alla krav på att vara godkända och att de är CE-märkta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.