Ett flerfamiljshus i centrala Arvika blev helt övertänt på nyårsdagens morgon och de boende har evakuerats. Räddningstjänsten trodde sig ha fått kontroll på branden under eftermiddagen, men den blossade upp igen vid 17-tiden. Två timmar senare fick räddningstjänsten åter kontroll över branden. Polisens hypotes är att en nyårsraket på villovägar orsakat branden som förstört flerfamiljshuset i Arvika.
Räddningstjänsten nåddes av larmet strax efter klockan 04.00 på nyårsdagen. Branden startade på en balkong på det övre planet. De boende fick hastigt evakueras.
– De boende blev ganska bryskt väckta i natt. Men evakueringen har gått bra och nu på morgonen hoppas vi kunna informera dem om vad som hänt. Det är klart att detta inte är vad de förväntade av nyårsnatten, säger räddningschefen Mattias Larsson till SVT Nyheter.
Ingen av de boende har kommit till skada.
Rasade för fullt
Fastigheten, som rymmer både bostäder och butiker, ligger på Storgatan mitt i centrala Arvika.
– Det är en vacker byggnad, och tyvärr är den en del av stadsbilden i Arvika, det är svåra skador på huset, säger Mattias Larsson.
Branden spred sig nedåt i huset räddningstjänsten jobbade med att hindra spridning till intilliggande fastigheter.
Vid 15.45 på nyårsdagen trodde sig räddningstjänsten ha övermannat lågorna, men det var fortfarande glödbäddar kvar i byggnaden, och vid 17-tiden slog eldslågorna upp igen och hotar nu grannhuset.
– Glöden kryper i väggar och gammalt sågspån, säger Lars-Erik Karlsson vid räddningstjänsten.
Räddningstjänsten gjorde en avgränsning vid en brandmur för att klara att mota bort lågorna så att branden inte ska sprida sig till intilliggande fastighet. Den intilliggande fastigheten har utrymts av säkerhetsskäl.
Heroisk insats
Vid 19.30 hade räddningstjänsten återfått kontrollen över branden och påbörjade eftersläckningsarbetet.
Vändningen kom när ett stor räddningsingripande gjordes.
– De gjorde en väldigt heroisk insats där de lyfte plåttaket och fick på mycket vatten, säger Lars-Erik Karlsson.
Eftersläckningsarbetet kommer att pågå under hela natten.
Bitar faller ner från taket
Till skillnad från många andra fastigheter så har det här huset ett plåttak. Därför har det varit svårare för räddningstjänsten att komma åt uppifrån.
– Plåttaket blir som ett lock som ligger och som gör brandsläckningen betydligt krångligare, säger Mattias Larsson.
På eftermiddagen, när räddningstjänsten fått kontroll över branden valde man av säkerhetsskäl att ta bort taket med hjälp av en kranbil.
På grund av branden har det fallit ner bitar från byggnaden och brandmännen måste därför vara försiktiga när de jobbar och inte vara för nära huset.
– Vi har haft ras från byggnaden och vi kommer att ha det framöver, säger Mattias Larsson.
Flera gamla byggnader har brunnit tidigare
Arvikabon Annika Karlsson vaknade vi sjutiden när en tjock rök hade lagt sig över staden och hon förstod snabbt att det rörde sig om en stor brand. Det är inte första gången det brinner i en gammal byggnad i centrala Arvika och Annika tycker att det är otäckt.
– Det har varit väldigt många fina hus och många hus i området har blivit lågornas rov. Det som har byggts upp igen kanske inte precis passar in och det är trist – Arvika försvinner, säger hon, när SVT Nyheter Värmland träffar henne vid torget nedanför den brinnande byggnaden.
Varning för rök
Räddningstjänsten har också gått ut med en varning till allmänheten om att brandrök spridit sig över Arvika.
– Det har varit bitvis ganska kraftig brandrök, när den drar in över tätorten så är det viktigt att de som känner obehag av röklukten stänger dörrar och fönster och håller sig inomhus, säger Mattias Larsson.
Nyårsraket en möjlig brandorsak
Polisen utreder nu branden som en mordbrand, men eftersom branden fortfarande pågår har man inte kunnat göra någon teknisk utredning.
– Det har diskuterats huruvida nyårsraket som orsakat branden, om det är någon som slagit ner och exploderat där på en balkong. Det är en av hypoteserna vi jobbar med, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.
Med tanke på byggnadens skicka och de svåra brandskadorna är det dessvärre svårt att avgöra om det ens går att få fram någon brandorsak vid en teknisk undersökning. Polisen har hållit förhör med boende i området för att på så sätt kunna ta reda på iakttagelser som kan ha att göra med hur branden startade.
Under dagen och kvällen på nyårsafton har det uppstått tre bränder i kommunerna Arvika, Eda och Säffle som räddningstjänsten ansvarar för.