Karta över Värmland i Sverige med städerna Karlstad, Kristinehamn och Säffle markerade. Numeriska värden, 25, 20 och 13, anges vid varje stad. Källan anges som Länsstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelseni Värmland vill att solcellsparker ska regleras hårdare – efter att ansökningarna rekordökat. Foto: SVT

Kraftig ökning av antalet solcellsparker i Värmland

Publicerad

De senaste åren har antalet ärenden till Länsstyrelsen om solcellsparker ökat. Länsstyrelsen tar hänsyn till eventuell naturpåverkan, men inte privatpersoners egenintresse.

– Det är lite luckor i lagstiftningen, säger Annika Nilsson, avdelningschef Länsstyrelsen Värmland.

Allt fler företag satsar på solcellsparker. Det är varken tillståndsplikt eller anmälningsplikt på att bygga solcellsparker, däremot krävs att Länsstyrelsen godkänner platsen som parken planeras att byggas på.

– Det vi tittar på då är allmänna intressen, till exempel påverkan på naturmiljö och fridlysta arter, säger Annika Nilsson.

Däremot behöver de, till skillnad från när vindkraftverk byggs, inte ta hänsyn till boende i närområdet. Detta eftersom solcellsparker är relativt nytt, och enligt Annika Nilsson ett oreglerat område.

– Det kan jag förstå att närboende har synpunkter på, säger Annika Nilsson.

Solcellsparker kommer fortsätta öka

År 2020 hanterade Länsstyrelsen i Värmland inte ett enda ärende om solcellsparker. Sedan dess har det i ökat – och i år har de hittills fått in 56 ärenden.

Hur många faktiska solcellsparker det blir av alla ärenden kan inte Länsstyrelsen svara på. Ofta behöver företagen komplettera sin anmälan för att den ska godkännas, och därefter kan den skickas in på nytt.

Vad beror den här ökningen på?

– Det är väl en del i att öka energiproduktionen och få en bättre och säkrare elförsörjning som är fossilfri, säger Annika Nilsson.

Hon tror att intresset för solcellsparken kommer fortsätta öka. Men regleringen av parkerna behöver bli tydligare.

– Jag skulle tro att vi kommer se en tydligare regleringen av området, säger Annika Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.