Kraftig ökning av orosanmälningar

Publicerad

Antalet orosanmälningar till socialtjänsten som gäller hedersrelaterat våld och förtryck har ökat markant i Karlstads kommun under årets första fem månader. Då kom det in nästan lika många anmälningar som under hela förra året.

Under våren har Brottsofferjouren genomfört en kampanj på bussarna i Karlstads kommun för att nå ut till människor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Resultatet uteblev dock, ingen hörde av sig till Brottsofferjouren i det här ärendet. Men under samma period har antalet orosanmälningar till socialtjänsten ökat. Till och med maj månad hade 15 anmälningar kommit in. Det är nästan lika många som under hela förra året, då 16 anmälningar togs emot. De handlar om både fysiskt och psykiskt våld.

– Det kan handla om allt från att vara begränsad i sitt sociala umgänge, inte få bestämma vilka fritidsaktiviteter man vill delta i, eller vad man vill göra på sin fritid, till de grövre fallen där det kan handla om fysiskt våld i olika grader, säger Sabina Gómez Jansson, chef på Familjevåldsenheten i Karlstads kommun.

Karlstad

Menar att kunskapen ökar

Hon menar att en del av ökningen av orosanmälningar till socialtjänsten i Karlstad kan förklaras med att kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck ökar i samhället, bland annat i skola och förskola.

– Så när det hamnar hos oss har de redan identifierat att det handlar om hedersrelaterat våld och förtryck, inte ”bara” hög frånvaro i skolan eller någon form av psykisk ohälsa.

Sabina Gómez Jansson lyfter fram att det är viktigt att inte fastna i en felaktig bild av vilka det är som utövar hederrelaterat våld och förtryck. Hon menar att det finns på olika samhällsnivåer och att det inte är kopplat till till exempel kön, klass, kultur eller religion. De patriarkala strukturer som ligger bakom det hedersrelaterade våldet och förtrycket, de finns också på andra ställen i samhället. Hon lyfter fram metoo-kampanjen under förra året som ett exempel.

– Mäns överordning och kvinnors underordning kan ju också kopplas till skillnader i löner, till exempel. De patriarkala strukturerna finns överallt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad

Mer i ämnet