Synskadade Jan Thorin stämplar på en av kontrollerna när han tränar inför O-Ringen i Åre, samt läser en karta på nära håll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jan Thorin om hur träningen går och vad han ser framemot med O-Ringen. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Kraftigt synnedsatta Jan från Karlstad satsar mot O-Ringen i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Jan Thorin från Karlstad satsar på att delta i O-Ringen i Åre, detta trots att han har en kraftig synnedsättning. Han har två procents synkapacitet och hoppas inspirera fler synskadade att hitta till orienteringen.

– Jag ska visa att ingenting är omöjligt, säger Jan Thorin.

Han beskriver sitt eget seende som att simma i grumligt vatten eller att ständigt gå igenom en kraftig dimma. När Jan var 14 år så drabbades han av sjukdomen Lebers hereditära optikusneuropati (LHON), som snabbt kan orsaka en allvarlig synnedsättning i centrala synfältet.

– Jag gick och la mig den 12 december och vaknade på Lucia och kunde inte se, säger han.

”Inspirerande”

Trots att han endast har två procents synkapacitet så ska han delta i O-Ringen i Åre i år. Det är tack vare Vägvisaren, ett projekt som drivs av Örebro läns Parasportförbund med medel från Allmänna Arvsfonden. För att ge barn, ungdomar och vuxna med synnedsättning möjligheten att utöva idrotten orientering.

– Det är inspirerande och framförallt med någon som verkligen vill och är orädd, säger Tomas Yngström, projektledare för Vägvisaren.

Kartan han läser är precis som en vanlig orienteringskarta bara att den är i en större skala. Totalt kommer Jan att göra tre etapper på O-Ringen, trots att planen från första början var att genomföra två.

– När vi ändå är där uppe och det går ganska bra med träningen så bestämde vi oss för att göra tre stycken, säger Jan Thorin.

Se när Jan orienterar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.