Just nu pågår Vänerveckan och det uppmärksammas på olika sätt i kommunerna runt Sveriges och EU:s största sjö. Skolbarn i Grums fick idag lära sig vilka fiskarter som döljer sig under ytan och prova på fiske.
Men, samtidigt som man vill sprida kunskap och stolthet kring Vänerns betydelse finns också en växande oro. Idag finns ingen som håller i trådarna nationellt när man står inför en rad stora byggprojekt i Göta älv som slussar, skredsäkring och dammrenovering och på det ett växande klimathot som påverkar vattennivåerna.
Igenväxning
– Problemet är ju att vi har en situation idag runt Vänern där ingen egentligen är nöjd. Vi har ganska många samhällsintressen som ska försöka samverka och vi har haft väldigt låga nivåer i Vänern under en tioårsperiod och nu ser vi konsekvenserna i form av igenväxning av stränder och fågelskär.
Både höga och låga vattennivåer väntas bli vanligare till följd av klimatförändringar i framtiden. Konsekvenserna av det kan bli förödande menar Laila Gibson. Ekosystemet rubbas, sjöfarten kan híndras i Värmland, det kan leda till skred och översvämningar och förstöra dricksvattnet i Göteborg.
Risk för kollaps
– Vi kan ju få ett system som kollapsar på längre sikt, det är lite domedagsprofetia, men ändå är det där vi är någonstans om vi inte sköter det här nu.
Kravet på regeringen är att man ordnar en nationell samordnare för alla byggprojekt och för den framtida reglering av nivån i Vänern.
– Det som är bra för Göteborg krockar kanske med intressen för Vänern och så vidare. Det är många aktörer, myndigheter och verk som ska samsas i det här och det är klart att då behöver vi en nationell samordnare och medlare i det här, säger Laila Gibson.