Foto: SVT

Krislarm från Filipstad

Publicerad

Efter flyktingkrisen 2015 larmar nu Filipstads kommun om stora ekonomiska problem.

Enligt kommunchefen behövs både en skatteökning och stora besparingar, och nu vädjar kommunen till staten om hjälp.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort ett återbesök i Filipstad, fyra år efter den stora flyktingkrisen. Kommunen var då en av dem som tog emot allra flest asylsökande i hela landet, i förhållande till sin storlek.

Nu är de extra statliga pengarna för mottagandet slut, samtidigt som många av dem som kommit fortfarande saknar egen försörjning.

För kommunen väntar stora budgetunderskott.

– Det handlar om mellan 50 och 60 miljoner år 2021. 60 miljoner är lika mycket som all förskoleverksamhet i kommunen kostar, säger kommunchefen Claes Hultgren.  

Vädjar om hjälp

Det är en kommun i djup kris som skildras i Uppdrag granskning, med hög andel invånare som är beroende av bidrag, stor barnfattigdom och skyhög arbetslöshet bland de nyanlända. Bland dem som kommit från länder utanför Europa saknar 80 procent jobb.

Och nu vädjar kommunen om hjälp från staten.

– De medel vi har sparat gör att vi klarar 2020, men 2021 finns ingenting kvar. Jag ser ingen annan väg än en skattehöjning, för det går inte att spara så mycket som krävs på så kort tid. säger Claes Hultgren.

– Nu måste staten hjälpa till. Det här är ett statligt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.