Hon JO-anmälde Säffle kommun för att de försökt tysta hennes kritik. Nu medger kommunen att de gjorde fel. Foto: SVT

Kritik ledde till indraget stöd – Säffle kommun erkänner fel

Uppdaterad
Publicerad

Säfflekvinnan kritiserade socialtjänsten i sociala medier och fick en beviljad stödinsats indragen. Nu erkänner Säffle kommun att de gjorde fel.

Hon hade beviljats en stödinsats som bland annat bestod av drogtester som skulle göras för att hon skulle få träffa sina barn.

– De hade inte begärt rätt typ av analys, sade kvinnan när SVT träffade henne i slutet av september.

Men när hon uttryckte missnöje med hur socialtjänsten i Säffle agerade drogs stödet in.

Kvinnan valde då att anmäla kommunen till Justitieombudsmannen, JO, för att ha brutit mot repressalieförbudet i yttrandefrihetslagstiftningen liksom förvaltningslagens regler kring ändringar av fattade beslut.

Medger fel

I sitt svar till JO uppger Säffle kommun att agerandet syftade till att värna personalens arbetsmiljö men medger nu att de gjorde fel och att det saknades lagstöd för kommunens agerande.

– Det här är oerhört allvarligt och vi kommer inte invänta JOs beslut innan vi vidtar åtgärder, säger Ingemar Rosén som är kommundirektör i Säffle.

Vad handlar det om för åtgärder?

– Det kan till exempel handla om arbetsrättsliga åtgärder. Men vi ska inte gissa oss till vad som behöver göras utan det behöver utredas så åtgärderna blir välgrundade.

Kommunen konstaterar vidare i sitt svar att det även skett personuppgiftsbehandling i strid med dataskyddsförordningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Säfflekvinnan hur kommunen motiverade att stödet till henne drogs in. Foto: Maja Yngve/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.