Anders Tallgren (S), orförande för Stadsbyggnadsnämnden på Karlstad kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera om och men får glampingföretaget Happie camp sin ansökan om bygglov beviljad. Hör Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden på Karlstad kommun, berätta om beslutet. Foto: Moa Fox/SVT

Kritiserad glampingansökan beviljad – får femårigt bygglov

Publicerad

Från och med nu och fem år framåt får campingföretaget Happie camp bygglov på Arnön – ett beslut som kritiserats av campingens grannar.

I mars ansökte företaget Happie camp om bygglov för tio stycken glampingtält på Arnön. På onsdagsförmiddagen fick de ett beviljande från Karlstad kommun i samband med stadsbyggnadsnämnden sammanträde.

Platsen som tälten var tänkta att byggas på är ett så kallat LIS-område (landsbygdsutveckling i strandnära områden), vilket har påverkat beviljandet av beslutet.

– Det tyngsta skälet att säga ja är att man ansöker inom ett så kallat LIS-område som just syftar till att kunna ha verksamheter i strandnära lägen, där just strandskydd och annat har varit hinder, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden på Karlstad kommun.

Flera kritiska frågor väcktes

När förslaget kom väcktes kritiska röster, bland annat från boende på Arnön. Kritiken har rört sig om eventuella konsekvenser som bygget och campingens verksamhet skulle kunna få.

Tidigare synades även den stranddispens som bygget skulle innebära av Länsstyreslen. Det gjordes eftersom myndigheten i det läget misstänkte att bygget skulle kunna påverka den rödlistade arten liten myrlejonslända. Men efter närmare granskning kom man fram till att arten inte skulle påverkas och utredningen lades därför ned.

Företaget glad att se enig nämnd

För Happie camp är beslutet om beviljandet ett glädjande besked.

– Vi är glada att se en bred enighet i nämndens beslut. Vi strävar fortsatt efter att följa de processer som finns och ser fram emot att utveckla verksamheten, säger Staffan Svantesson, vd på Happie camp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.