Läkarens chef om agerandet: ”Anmärkningsvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren som enligt uppgift reste till Stockholm tillsammans med Storforspolitikern Urban Persson för att få covid-19 arbetar på Karlskoga lasarett. Hennes chef anser att agerandet går emot rekommendationerna.

Enligt JO-anmälan åkte Urban Person och läkaren, som jobbar på Karlskoga lasarett, till Stockholm för att utsätta sig för corona. Resan skedde 21 till 22 mars. Urban Persson har sagt att de skulle smitta sig genom att de skulle träffa en coronasmittad person. När det misslyckades så bytte de metod:

– Problemet var att vi inte fick träffa den smittade, så det funkade inte. Jag testade i och för sig att slicka på ett rulltrapperäcke i tunnelbanan, men det bet inte, säger han till VF.

Coronaviruset i Värmland

”Väldigt udda”

En vecka senare, i slutet av mars, fick läkarens chef kännedom om resan.

– Jag har hört det via hörsägen. Det låter väldigt udda att bete sig på det sättet. Det är anmärkningsvärt och går emot rekommendationerna.

Han förnekar uppgifterna i JO-anmälan om att att resan skulle ha skett i tjänsten. Trots att han haft kännedom om resan och syftet med den så uppger han på onsdagsförmiddagen att han ännu inte konfronterat läkaren efter händelsen.

– Jag kommer att ha ett samtal med vederbörande.

När?

– När hon kommer tillbaka till jobbet.

Hur ser du på att man arbetar som läkare när man beter sig på det här sättet?

– Det finns många aspekter på det. Men jag tror inte att det är ett direkt hinder.

”Allmänt ansvar”

Smittskyddsläkaren i Örebro län Gunlög Rasmussen vill inte kommentera det enskilda fallet men svarar generellt om agerandet.

– Enligt smittskyddslagen har alla människor ett allmänt ansvar att vara uppmärksamma och vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller generellt och för alla.

– Vad gäller situationen kring covid-19 är det en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Många människor har drabbats och alla i samhället behöver ta ansvar och vidta åtgärder för att gemensamt bromsa smittspridningen. Folkhälsomyndigheten har också gett ut föreskrifter och allmänna råd där individens personliga ansvar att förhindra smitta framgår på ett mycket tydligt sätt.

SVT har varit i kontakt med läkaren, men hon har inte velat lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet