Delad bild. Till vänster: En kvinna med ett bljusblått band runt halsen blir intervjuad. Till höger: Tre vårdarbetare står i en operationssal. På en brits ligger en patient och väntar på att bli opererad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kön till operation är lång efter pandemin och många patienter har väntat betydligt längre än vårdgarantin. Hör mer om köerna och vilka som nu erbjuds operation i Norge i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Regioner håller inte vårdgarantin – patienter väntar i år på operation

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till operation och behandling som omfattas av vårdgarantin växte kraftigt under pandemin. I mars väntade nära 38 000 fler på en operation jämfört med för tre år sedan.

En av de regioner som haft svårt att komma i kapp är Region Värmland.

– Kön fylls på hela tiden. Vi håller inte vårdgarantin, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsirektör i regionen.

I Värmland är den så kallade medianväntetiden – ett slags genomsnittlig väntetid – 120 dagar. En bra bit över vårdgarantins gräns på 90 dagar.

Bland de som nu erbjuds operation i Norge finns patienter som väntat ett år, en del till och med flera.

Hör mer om väntetiderna och vilka operationer som nu genomförs i Oslo i klippet

Avtalet kan förlängas

Den dag SVT följer operationsbussen är majoriteten av patienterna kvinnor.

– Vi har haft allra flest patienter inom gynekologisk kirurgi, säger Anita Tunold, vd för Aleris Norge som äger de privata sjukhus där Region Värmland köper operationer.

Samma prislapp

Vissa av operationerna är dyrare i Norge, men enligt Region Värmland bllir den sammanlagda prislappen i stort sett densamma som om upphandlingen gjorts i Sverige.

Avtalet med det norska vårdföretaget löper ut i juli, men kommer sannolikt att förlängas.

– Målet är att vi ska hålla vårdgarantin och klara oss själva med den kapacitet vi har, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.