– Jag har en tre centimeter stor gallsten som simmar runt i mig, berättar 29-åriga Louise Larsson från Deje.
Hon sitter i en stol i ett behandlingsrum på ett privat sjukhus på Frogner i Oslo och väntar på att sövas för att få gallblåsan bortopererad. Hon ser fram emot att slippa smärtan, men tycker samtidigt att det känns konstigt att hon måste resa till Norge för att få sin operation.
– Det är inte jättebra jobbat av Sverige. Det är ett problem som måste lösas, säger hon.
”Vi behövde hjälp”
Sedan i höstas reser operationsbussen regelbundet över gränsen. Totalt tio patienter finns med på operationsresan denna gång.
Följ patienterna på operationsresan och in på sjukhuset i Norge i klippet ovan.
Förutom galloperationer har Region Värmland bland annat upphandlat operationer inom specialiteter som ortopedi och gynekologi.
– Vi hade långa köer efter pandemin som vi inte klarade att operera av själva. Vi behövde hjälp, förklarar Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.
Svåra anfall
Louise Larsson jobbar som konservator, men sedan det första gallstensanfallet 2016 har det blivit en del sjukfrånvaro.
– Anfallen är fruktansvärda. Det känns helt fantastiskt att operationen blir av nu, säger hon innan dörren till operationssalen stängs.
Det här är vårdgarantin
Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet som innebär att regionen ska erbjuda den som är folkbokförd där vård inom en viss tid.
De tidsgränser som gäller är:
– Kontakt med primärvården samma dag
– Medicinsk bedömning inom primärvården inom tre dagar
– Besök inom den planerade specialiserade vården inom 90 dagar
– Behandling eller operation inom ytterligare 90 dagar
Om vårdgarantins tidsgränser inte kan hållas ska patienten erbjudas vård hos en annan vårdgivare. Detta ska inte leda till någon merkostnad för patienten.
Källa: SKR