En person sitter vid en dator och tittar på en livestreamad presskonferens med svenska flaggor i bakgrunden. Skärmen visar två talare som står vid podium med mikrofoner under presentationen. I rummet syns även en teckning av byggnader på väggen och skrivmaterial på skrivbordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen i Värmland: ”Vårt undantag riskerar att försvinna”. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Länsstyrelsen i Värmland: ”Förslaget riskerar att ge oss mer strandskydd”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland välkomnar delvis regeringens nya förslag om att luckra upp strandskyddet – men det finns ett orosmoment. Sedan 80-talet gäller nämligen undantagsregler i Värmland och vad som ska hända med dessa är oklart.

– Här tillåts byggande vid vattendrag som är upp till 10 meter breda, medan regeringen föreslår en gräns på två meter, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadshandläggare vid Länsstyrelsen i Värmland.

Enligt länsstyrelsen är det fortfarande oklart om Värmlands undantag kommer att få finnas kvar.

– Det är något vi måste reda ut. Ingenstans har det framgått om undantag som vårt kommer att påverkas, och det behöver vi titta noga på, säger Magnus Ahlstrand.

Lång erfarenhet av undantag

Länsstyrelsen menar att de under lång tid har hanterat byggande nära små vattendrag utan att se några större problem.

– I grunden välkomnar vi förslaget. Men det är viktigt att det blir rätt, och att vi inte plötsligt får mer strandskydd i Värmland, säger Magnus Ahlstrand.

Lagen, som ska träda i kraft 1 juli 2025, innebär att strandskyddet slopas för insjöar mindre än en hektar och vattendrag smalare än två meter. I Värmland kan detta dock innebära ett steg tillbaka, då länets undantag ger större frihet än vad det nationella förslaget gör.

När vi sökt miljöministern för en kommentar säger hennes pressekreterare Niki Westerberg att det inte finns något om detta i det nya förslaget. Samtidigt tillägger pressekreteraren att fler lagar om strandskyddet kommer att presenteras framöver för ”liberalisering av strandskyddslagstiftningen”, vilket kan ge ytterligare klarhet i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.