Bild på AI:n och Elsa Nilsson, student på Karlstads universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland andra Elsa Nilsson, student på Karlstads universitet, som är överraskad över införandet av verktyget. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Lärare och studenter får ta hjälp av AI i undervisningen

Publicerad

En generativ AI som får användas i studiesammanhang har nu lanserats på Karlstads universitet. Både lärare och studenter välkomnar verktyget.

Tidigare har Jörg Pareigis, bibliotekschef på Karlstads universitet, önskat att AI ska användas i universitetsutbildningen. För en dryg vecka sedan blev den önskan godkänd.

– Det är jättekul att vi får jobba med detta nu. Det är en spännande tid vi lever i idag, säger han.

Flera användningsområden

Det finns flera sätt att använda verktyget som både lärare och student. Lärare och examinatorer kan bland annat använda verktyget för att få hjälp med att utforma kursinnehåll eller research.

Studenterna får använda verktyget till att sammanfatta kurslitteratur om man har lässvårigheter. Den kan också ge exempel på grammatiska ändringar i en redan färdigskriven text. Det går även att be AI:n söka efter forskning eller liknande underlag för olika uppgifter.

Studenterna positiva

Studenter på universitetet är glada över att verktyget nu är accepterat i studierna. Adam Fransson, student, som tidigare har använt AI i andra sammanhang, tycker att det är ett utmärkt beslut av universitetet.

– Det här är framtiden och jag är glad att vi kan börja använda verktyget på riktigt nu, säger han.

Andra studenter är inte lika hoppfulla som Adam. Elsa Nilsson tycker att det är ett bra initiativ, men påpekar att det kan finnas stora risker med det nya hjälpmedlet.

– Fusket och sånt kommer nog öka och man blir väl lite lat. Det kommer nog bli lättare att gå i skolan nu för både oss och lärarna, påstår hon.

Hör i klippet ovan vad studenterna och bibliotekschefen tycker om införandet av AI som hjälpmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.