Ludwig jobbade inom Humana: ”Vi var alltid för lite personal”

Uppdaterad
Publicerad

I nio månader arbetade Ludwig Hülphers på Humanas HVB-hem Platea i Hagfors. Han slutade när han kände att det inte längre gick att göra ett bra jobb – nu vittnar han om hur Humanas vinstkrav slår i verksamheterna.

– Vi var alltid för lite personal, säger Ludwig Hülphers om sin tid som boendestödjare på Humanas HVB-hem Platea i Hagfors.

Ludwig Hülpers började arbeta på Platea hösten 2019. Bara nio månader senare slutade han.

SVT granskar HVB-hem

– Det var för mycket press. När jag gick till jobbet var jag konstant orolig för hur många vi kommer vara på enheten och jag kände att jag inte kunde utföra mina arbetsuppgifter tillräckligt bra.

Pekar på organisatoriska faktorer

Humanas affärsutvecklare Ulrik Bonnevier hävdar att det inte är vinsterna som ligger bakom de problem som funnits inom vissa verksamheter i koncernen utan att de har med olika organisatoriska faktorer att göra.

– Att det finns en del medarbetare som inte är helt nöjda eller inte trivs, så är det. Men den allra största majoriteten av våra medarbetare och chefer är väldigt stolta över att få jobba på Humana och att få jobba med att hjälpa människor till ett bättre liv, säger Ulrik Bonnevier som är affärsutvecklare inom Humanakoncernen.

Höga vinstkrav

Samma år som Ludwig Hülphers slutade på Platea levererade HVB-företaget hela 39 procents vinst till ägarkoncernen Humana. Och en granskning som SVT Nyheter Värmland gjort visar att det inte är ovanligt att det budgeteras för vinster från 20 procent och upp mot 40 procent i koncernens dryga 50 HVB-verksamheter.

– Det är läskigt att man kan göra så stora vinster på andras lidande, säger Ludwig Hülphers.

Humanas affärsutvecklare Ulrik Bonnevier säger sig dock inte känna till att det budgeteras för vinster på runt 40 procent och uppger att genomsnittsvinsten för koncernens HVB-företag ligger på mellan sju och nio procent.

– Vi tittar alltid på rimligheten i budgetarna och vissa kan vara högre än så. Men då har verksamheterna funnits en längre tid, rutiner, riskbedömningar och arbete stämmer väldigt väl. Lyckas man också parera de risksituationer som finns i den här typen av verksamhet i kombination med hög efterfrågan från kommunerna så kan resultatet bli högre, säger Ulrik Bonnevier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet