Innan lagen infördes hade Sunne kommun egentligen ingen egen bild av otryggheten och buslivet i kommunen.
– Vi gick egentligen helt på polisens bild, säger Mats Jansson.
En bättre lägesbild
Nu har man skapat rapportvägar för händelser i kommunen, där förvaltningarna och anställda rapporterar in skadegörelser och områden som upplevs otrygga.
– Det har gett oss en egen bild av hur lägesbilden är. Vi kan åtgärda skadegörelse snabbare, det har underlättat för socialtjänsten och det kommunala bostadsbolaget när man placerar boenden. Och tillsammans med polisen så får vi en bättre bild av vad som händer.
Kommunpolis Caroline Eriksson instämmer.
– Lägesbilden är bättre. Vi kan styra ronderingar till områden som vi vet att Sunneborna upplever som otrygga, istället för att vara på platser där Sunneborna inte upplever problem.
Polis och kommun träffas regelbundet
Kommunen och Polisen träffas regelbundet för samordningsmöten, och båda parter upplever att det är lugnare i Sunne nu jämfört med innan lagen infördes.
– Men det är svårt att slå fast att det är det här brottsförebyggande arbetet som gör det. Det är en för kort period att mäta på. Men vi upplever att vi har en mycket bättre bild av vad som händer i Sunne jämfört med för ett år sedan, säger Mats Jansson.
I inslaget ovan berättar kommunpolis Caroline Eriksson och Mats Jansson mer om samordningsprojektet.