Per-Anders Hult, beläggningsansvarig på Trafikverket, säger att den lynniga vintern har varit besvärlig för väghållarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vintern är extrem i år”. Hör Per-Anders Hult från Trafikverket om oron inför stundande sportlovstrafiken. Foto: Håkan Wikström/SVT

Lynniga vintern ett gissel för vägarna i Värmland – E18/E45 värst drabbade

Publicerad

30 minusgrader och snö – bara för att vräka ned regn några dagar senare. Den lynniga vintern har varit ett gissel för vägnätet i Värmland.

– När det som töar rinner ned i vägen och sedan fryser spränger det sönder beläggningen, säger Per-Anders Hult, beläggningsansvarig på Trafikverket.

Tanken är att E18 genom Värmland ska prioriteras och få ny beläggning under sommaren. Men redan nu krävs ”brandkårsutryckningar” när töad nederbörd fryser igen, spränger sönder beläggningen och orsakar stora potthål.

– När vädret är som det är så kan vi bara göra temporära lagningar, säger Per-Anders Hult på Trafikverket.

Ovanligt många vägskador

De många extrema temperaturväxlingarna har gjort att den här vintern är värre än vanligt med långt mycket fler skador på vägarna, enligt Per-Anders Hult.

I inslaget ovan berättar han mer om vägarna i länet som är Trafikverkets ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.