Hammarö kommuns nuvarande skolorganisation måste göras om. Kommunen växer och dessutom har man haft en skola mindre sedan Götetorpsskolan brann ner under nyårsafton 2015. Frågan om hur man ska lösa skolsituationen har varit infekterad, men under måndagen meddelade alltså majoriteten i Hammarö kommun att man enats om ett förslag.
Läs mer: Stora förändringar vid Hammarös skolor
– Vi har jobbat hårt och länge med det här och fört diskussioner med flera partier, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).
Förslaget, som alltså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet står bakom, går bland annat ut på att det blir ett gemensamt högstadium på gamla Hammarö utbildningscenter, att Hammarlunden renoveras och blir en ren F-6-skola och att Lillängsskolan avvecklas.
– Hade vi inte gjort så här så hade vi behövt bygga en ny skola, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i Bildningsnämnden.
Majoriteten annonserade också att särskolans och kulturskolans placering kommer att utredas vidare.
Läs mer: Skolfrågan – en spricka mellan Hammarös makthavare
Förslaget kommer nu att behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott för att sedan läggas fram vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte den 20 februari innan det slutligen hamnar på kommunfullmäktiges bord den 27 februari.
Tjänstemännen får nu i uppdrag att göra kostnadsberäkningar och tidsplan.
– Vi måste ha respekt för att det kommer ta flera år att genomföra förändringen. Vi räknar med att allt är klart 2022 eller 2023, säger Per Aspengren (S).
Vad som händer med den brandhärjade Götetorpsskolan är i nuläget inte klart.
– Vi kommer nog att riva skolan, men det beslutet är inte taget, säger Margareta Ivarsson (C).
Förslaget i sin helhet:
* Ett gemensamt högstadium på gamla Hammarö utbildningcenter
* Hammarlunden 7-9 byggs om till F-6
* Nuvarande Hammarlunden F-6 renoveras
* Mörmon F-6 kommer att innehålla minst två parallella klasser
* Götetorp F-6 kommer att innehålla minst två parallella klasser
* Lillängsskolan avvecklas
* Bärstadsskolan oförändrad