Mäklaren Mattias Wassberg berättar om hur unga vuxna fått det tuffare att komma in på bostadsmarknaden. Foto: TT/SVT

Mäklaren: ”En mer segregerad marknad”

Publicerad

Högre kontantinsats och amorteringskrav har slagit hårt mot unga vuxnas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

– Det blir en mer segregerad marknad, säger Mattias Wassberg, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlstad.

En stor granskning som SVT Nyheter har gjort visar att det är svårt att köpa lägenheter på många platser i Värmland. I Karlstad var det bara 23 lägenheter, tre procent, av de 847 som såldes i centralorten från 1 mars 2019 till 29 februari 2020.

Situationen är liknande på flera andra orter i länet. Under tidsperioden som SVT Nyheter har granskat visar siffrorna tydligt att det i vissa kommuner bara är ett fåtal lägenheter som såldes som ungdomar i åldern 20-24 år har kunnat köpa.

SVT granskar bostadsmarknaden

Allt svårare för ungdomar

Mattias Wassberg har noterat hur unga vuxna har svårare att kunna köpa en egen bostad sedan de hårdare kraven infördes.

– Det har blivit en mer segregerad marknad tyvärr, säger Wassberg som dock inte enbart är negativ till reglerna.

Se Mattias Wassberg berätta mer i videon här ovan.

Bostadslån

2010 infördes ett bolånetak som innebar att den som vill köpa en bostad måste ha 15 procent av bostadens kostnad till kontantinsatsen. Tidigare var kontantinsatsen 10 procent av köpesumman.  

2016 införde Finansinspektionen (FI) det första amorteringskravet som innebär att hushåll som lånar mer än 50 procent av bostadens värde behöver amortera minst 1 procent av det ursprungliga lånet per år. De som lånar mer än 70 procent av bostadens värde behöver amortera minst 2 procent per år.  

2018 skärpte FI amorteringskravet. Skärpningen innebär att hushåll som tar bolån som är större än 4,5 gånger inkomsten före skatt ska amortera 1 procentenhet utöver det första amorteringskravet. 

Källa: Finansinspektionen 

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet