– Till att börja med var det hemskt jobbigt, men nu har det gått en period så nu är jag van att det är så. Men det är klart att vissa kvällar och dagar är det ju så att jag skulle vilja att jag hade barnen hos mig. Jag har ju trots allt ett barnrum med två sängar som det inte finns några barn i, säger Anders.
”Ålderdomligt sätt att se”
När tingsrätten dömer gemensam vårdnad utreds också hos vilken av föräldrarna barnen ska bo. När vi granskade domarna från Värmlands tingsrätt förra året skulle barnen ha delat boende i 14 av 43 fall. I 22 fall skulle barnen till största delen bo hos mamman. Och bara i sju fall skulle barnen ha sitt stadigvarande boende hos pappan. Utredningen som ligger till grund för tingsrättsdomen görs av socialtjänsten.
– Man känner som far att vilket argument du kommer med och vad du än säger slår de hål på det. De har ett väldigt ålderdomligt sätt att se tycker jag. Mamman ska ha rätt. Oavsett vad pappan säger och hur förhållandet har varit mellan barn och far så ska mamman ha vårdnaden, boende och allting om de får bestämma, säger Anders.
Men hur vet jag att du inte säger det bara för att du inte fick boendet med dina barn?
– Det sa jag redan innan karusellen började. Innan domstolen ens yttrade sig så har jag hela tiden hävdat att som man är man kanske inte diskriminerad, men i ett underläge som är väldigt svårt att ta sig ur, säger Anders.
Inga manliga handläggare
Anders mötte inga manliga handläggare på socialtjänsten i sin kommun under utredningen. Det var inte Familjerätten i Karlstad som gjorde den, men inte heller där jobbar en enda man just nu.
– Jag skulle tycka att det var väldigt bra om vi hade manliga kollegor. I alla arbetsgrupper tror jag att man kan vara betjänt av att ha både män och kvinnor, säger Sofia Engström som är enhetschef på Familjerätten i Karlstad.
Varför?
– För dynamiken, för olika synvinklar. Man kan föra in olika perspektiv. Men med det inte sagt att jag tror att handläggarna, bara för att de är kvinnor, gör bedömningar som är till fördel för kvinnor, säger Sofia Engström.
Egna värderingar i utredningen
Föreningen Pappa Barn har sedan starten 2006 kommit i kontakt med många pappor som känner likadant som Anders. Och föreningen är också kritisk till socialtjänstens utredningar.
– Jag tror att de flesta har ambitionerna att göra ett bra jobb, men jag tror att de ibland lockas att lämna ifrån sig sina egna värderingar om det stereotypa manliga och kvinnliga, säger Hasse Nyland, ordförande i Pappa Barn.
Men blir kvinnor och män behandlade på samma sätt när det gäller vårdnadstvister?
– Absolut inte, det tycker jag inte. Jag har läst många sådana här utredningar där 80 procent av det kvinnan säger kommer med i berättelsen och 20 procent av mannens. Det kommer alltså inte med, säger Hasse Nyland.
Känner inte igen kritiken
Det råder delade meningar om huruvida män missgynnas i vårdnadsutredningar eller inte. En forskare vi har talat med säger att partiska utredningar drabbar både män och kvinnor Familjerätten i Karlstad känner inte igen bilden att någon skulle missgynnas.
– I alla samtal med föräldrar gör vi vad vi kan för att ge båda så mycket plats som möjligt.
Hasse Nyland på Pappa Barn uppmanar föräldrar att noga tänka sig för innan de skaffar barn.
– Jag tror att pappor måste sätta ner foten och säga att jag vill ha ansvaret för hälften av det här. Och att hon respekterar det, säger han.
Anders vill vara anonym och heter egentligen något annat. I reportaget är det en skådespelare som hörs och syns.
Känner du igen dig?
Hör av dig till Värmlandsnytts reporter och berätta om dina erfarenheter. rebecka.hugosson@svt.se