En polisman står med ena handen sträckt rakt över sitt huvud och den andra armen är utsträckt vid sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera paråker på elsparkcyklar och det kan försvåra möjligheter att ta körkort berättar trafikpolisen Petter Magnusson. Du hör mer i klippet. Foto: Samarth Katiyar/SVT

Många paråker elsparkcykel i Karlstad – kan försvåra möjligheterna att skaffa körkort

Uppdaterad
Publicerad

Många åker två och två på elsparkcyklar, trots att det är förbjudet. Blir man tagen av polisen är konsekvenserna kännbara, det kan nämligen bli svårt att ta körkort.

– Det handlar om ett förtroende, för ett körkort är ett förtroende man får från Transportstyrelsen, säger Petter Magnusson, gruppchef på trafikenheten i Karlstad.

Att en elsparkcykel kategoriseras som en vanlig cykel är inget nytt men att paråka på en elsparkcykel är brottsligt.

Påföljder av att åka två och två är böter på 500 kronor samt en anmärkning i belastningsregister som varar i tre år. Något som kan försvåra möjligheterna för ett framtida körkort.

– Har man påvisat att man inte är lämplig så kan det bli svårt att få ett lämplighetsintyg som krävs för att få övningsköra, säger Petter Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.