Hör vittnesstödssamordnaren Eva Aronsson berätta vad vittnen som kommer till rätten ofta är oroliga för. Foto: SVT/TT

Många vittnen vet inte att stöd finns att få vid rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med personer som exempelvis bevittnat brott, och sedan inte vill vittna, har uppmärksammats mycket på senaste tiden. Nu vill vittnesstödjarna på tingsrätten i Värmland se att vittnen fick information om det stöd som finns – och det redan vid första polisförhöret.

Vittnesstödjarna finns på tingsrätten för att ta emot både målsägande och vittnen, som deltar i rättegång. De ger praktisk information om hur det ser ut i lokalerna och om hur rättegången går till.

Men långt ifrån alla känner till att stödet finns. Något som delvis kan bero på att polisen inte har skyldighet att informera vittnen om att det finns stöd att få.

– Många har en felaktig bild. Man kanske har sett på tv hur rättegångar går till i andra länder och det överensstämmer ju inte med hur det går till på riktigt här hos oss, säger Eva Aronsson, vittnesstödssamordnare på tingsrätten i Värmland.

Hör Eva Aronsson berätta mer i klippet ovan.

Polisens förklaring: Fokus på brottsoffren

En statlig utredning pågår just nu för att stärka skyddet till vittnen.

Polisen i Bergslagen är positiva till att informera vittnen om att stöd finns, och uppger att förklaringen till att det missas bland annat är att fokus läggs på den som varit utsatt för ett brott.

Har du varit vittne till ett brott? Blev du erbjuden stöd eller inte? Hör av dig till oss genom att mejla till varmland@svt.se.

Fakta: Vittnesplikt

I Sverige råder allmän vittnesplikt. Det innebär att personer är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs.

Personer kan alltså inte bestämma själv om de vill vittna eller inte.

Undantag från vittnesplikten har den som:

  • är part i målet, det vill säga är medåtalad
  • är nära släkting till den åtalade
  • är under 15 år
  • lider av en psykisk störning
  • omfattas av tystnadsplikt eller sekretesshinder genom exempelvis sitt arbete

Den som vägrar vittna i rätten kan tvingas betala vite och i förlängningen även hämtas av polisen till rättsalen.

Källa: Polisen, Brottsofferjouren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.